• De Buurttoernooi Commissie van Aurora met jeugdige toptalenten Pippa en Coco Bosman die een demonstratie partij kwamen geven.

    Richard Tho

Toptennis op buurttoernooi

WERKHOVEN Afgelopen week hield tennisvereniging Aurora te Werkhoven haar jaarlijks terugkerende buurttoernooi. Als speciale attractie vond er zaterdagavond een demonstratiepartij plaats tussen twee jeugdige Nederlandse toptalenten: Coco en Pippa Bosman.

Richard Thoolen

Namens de buurttoernooi commissie doet Monique de Gier het woord. Monique: ,,Het is altijd leuk om een buurttoernooi te organiseren en dit jaar wilden we daar iets speciaals aan toevoegen. We kwamen op het idee om een demonstratiepartij te laten spelen waar een ieder van zou kunnen komen genieten. Onze tennisleraar Stefan Tewes van TAST-tennisschool vond dat een leuk idee en heeft dit voor ons kunnen regelen."

De meiden blijken de sympathieke zusjes Coco en Pippa Bosman te zijn, respectievelijk 15 en 14 jaar oud en beiden top 10 speelsters in hun leeftijdscategorie. Coco en Pippa waren direct enthousiast over het voorstel. Coco: ,,Wij vinden het altijd leuk om te tennissen en als wij daar ook anderen een plezier mee kunnen doen, is dat helemaal fijn." Coco geeft aan dat ze nog aan het opbouwen is na een operatie. ,,Ik heb mijn amandelen laten knippen en ben acht weken uit de roulatie geweest. Het is best frustrerend, want ik moet er weer terug in komen." Maar ook Pippa kan niet helemaal voluit gaan. Pippa: ,,Ik heb een enkelblessure opgelopen die nog niet helemaal genezen is. Mijn enkel is wel goed ingetapet, maar ik zal hem toch wat moeten ontzien." Omdat de dames de volgende dag ook moeten aantreden in een competitiewedstrijd, moeten zij zich tijdens de demonstratie enigszins inhouden. Toch laten ze nog genoeg spektakel zien om applaus aan het publiek te onttrekken.

Omdat het een demonstratie betreft, wil men het niet te lang laten duren en is er afgesproken om één set te spelen; beginnend bij de stand 2-2. Direct wordt duidelijk dat Coco haar lengte van 1.81 meter goed kan benutten bij de service. Nadat zij de bal opgegooid heeft, slaat zij hem zo hard in het servicevak dat het gravel alle kanten op spat. Ook met haar forehand levert zij een aantal onhoudbare slagen. Een kwaliteit van Pippa blijkt de tweehandige backhand te zijn. Deze voert zij met zoveel kracht en precisie uit, dat de bal als een kanonskogel de hoeken van het veld opzoekt. Het is een genot om naar het spel te kijken en vanuit het publiek klinken dan ook waarderende teksten: ,,Wauw, wat kunnen die meiden tennissen!'', ,,Wat ontzettend leuk en leerzaam om naar te kijken'' en ''Wat hebben ze een prachtige stijl!".

Een echte kenner, die verder niet bij naam genoemd wil worden, geeft toelichting over wat Coco en Pippa nu zo goed doen. ,,Ze slaan de bal hard en goed geplaatst over het net, waardoor het spel veel sneller gaat. Ze kijken goed en spelen tactisch sterk. Ze wisselen slagen af en geven de bal spin mee waardoor die moeilijker te pareren is. Met name Coco benut haar lengte door Pippa met harde slagen naar de achterlijn te dwingen en dan naar voren te springen om het af te maken aan het net. Maar ook Pippa komt sterk terug en weet Coco regelmatig aan het net te passeren. De meiden zijn opperst geconcentreerd, spelen slim, hebben een goede balans en sterk voetenwerk. Hun eerste service is veelal hard en zuiver, en ik heb ze geen dubbelfout zien maken."

De meiden maken er een leuke demonstratie van, waarin zij elkaar in staat stellen het beste spel te laten zien, tot groot vermaak van het publiek. De partij wordt officieus beslist na een tiebreak, maar eigenlijk doet de uitslag er niet toe en krijgen ze een groot applaus voor de show die ze opgevoerd hebben. Na afloop hebben Coco en Pippa nog even tijd voor een nawoord. Coco: ,,We horen vaak dat het er zo eenvoudig uitziet wat we doen, maar men moet zich wel realiseren dat dat niet vanzelf gaat. Wij leven echt voor tennis. We staan iedere dag om 6.00 uur op om nog te kunnen trainen voor we naar school gaan. We trainen 16 uur per week. We willen fit zijn en goed slapen. Daarom vertrekken we altijd vroeg van feestjes en drinken en roken we niet." Pippa: ,,En we moeten zelf ook steeds blijven leren. Ik had moeite om van tactiek te veranderen, maar moest blijven volhouden. Uiteindelijk levert het dan wel resultaat."

Coco en Pippa zou men de Nederlandse versie van de gezusters Williams (Serena en Venus) kunnen noemen. Coco: ,,Dat is een hele eer, en we hopen ooit ook zo ver te kunnen komen. Over tien jaar willen we schitteren op Wimbledon en Roland Garros. En dan zullen jullie zeggen: hé, zijn dat niet die meisjes die in 2018 tijdens ons buurttoernooi een demonstratiepotje hebben gespeeld?" Pippa: ,,De zusters Williams zijn wel goed, maar wij lijken niet echt op hen. Wij lijken meer op Maria Sharapova en halen meer inspiratie uit speelsters als Caroline Wozniacki. We leren veel door naar goede speelsters te kijken." Monique: ,,We hebben ons niet gerealiseerd dat de demonstratie wedstrijd gelijk viel met Werkhoven Loopt. Er hadden anders vast nog meer mensen komen genieten van deze pot. Toch zijn we tevreden en is het zeker voor herhaling vatbaar."