• Frits Schiphorst

Thom werkt in het Holland Heineken House

ODIJK/PYEONGCHANG Een topsporter is hij niet, toch is Thom Schiphorst (23) uit Odijk op dit moment in Pyeongchang. Thom werkt namelijk in het Holland Heineken House.

Thom groeide op in Odijk, hij ging naar de Sint Nicolaasschool. Thom deed de Hotelschool in Maastricht, waar hij dan ook vier jaar woonde. Zijn studierichting bracht hem al eerder in het buitenland. “In 2014 liep ik een half jaar stage in China en ik deed een project van drie maanden in India.”

ECHTE BAAN Het laatste half jaar deed Thom zijn laatste stage in IJsselstein, op het servicekantoor van de Vermaat groep. “Hierdoor woonde ik ook weer even in Odijk bij mijn lieve ouders.” Het weekend voor de Spelen verhuisde Thom, met hulp van zijn ouders, naar Amsterdam. “Ik start op 5 maart met mijn eerste echte baan bij een sales en recruitment bedrijf op de Amsterdamse Zuidas.”

Het plan om naar de Olympische Spelen te gaan, was niet ver van tevoren uitgestippeld. Op de laatste dag van inschrijving werd Thom op de website gewezen en nog dezelfde avond stuurde hij zijn motivatiebrief. Thom werd uitgenodigd voor de selectieronde en werd aangenomen. Thom kent al een aantal andere crewleden. “Ook hebben van tevoren twee crewmeetings gehad, waardoor we elkaar hebben leren kennen. We zijn totaal met 60 vrijwilligers, een mooi en gezellig clubje.

KEUKEN In Pyeongchang staat Thom in de keuken. “Ik heb altijd wat bijbaantjes gehad in de keuken. Hierdoor hebben ze mij in de keuken geplaatst. Erg leuk om in zo’n ander land in de keuken te werken, maar de Van Dobben bitterballen zijn gewoon aanwezig.” De eerste dagen stond Thom in de keuken van de fanzone. “Hier maken we zo snel mogelijk gerechten voor hongerige supporters. We maken onder andere burgers, wraps en currys. Allemaal met een Koreaans tintje. Alles wordt vers bereid.”

Maar Thom komt de keuken ook af en toe uit. “Als vrijwilligers helpen wij ook bij de huldigingen. De afgelopen dagen was ik een van de vrijwilligers die dat mocht doen, en de eerste avond hadden we meteen vier huldigingen. Onze taak is om de legendary lane vrij te houden zodat de sporters er gemakkelijk overheen kunnen lopen. En daarna uiteraard een groot feest ervan maken.” Thom geniet er met volle teugen van. “Het is geweldig om dit van zo dichtbij mee te maken.”

TICKET Uiteraard gaat Thom ook naar sport kijken. “Vanuit Heineken krijgen we één ticket voor een wedstrijd. En als we zelf naar een wedstrijd willen, houden de dames van de planning daar ook rekening mee bij het maken van de roosters. Heel relaxed dus.” Maandagavond ging Thom naar ski springen.

Daarnaast krijgt hij heel veel mee in het Holland Heineken House. “Alle wedstrijden worden daar live uitgezonden. Onder het werken kunnen we wel even snel de Nederlanders in actie zien. Misschien koop ik nog tickets voor andere wedstrijden de komende weken.”

IDOOL Zelf heeft Thom voor zijn studie veel getennist en ook hockey gespeeld. Als hij terug is in Nederland wil hij een van beide sporten weer oppakken. Op de Winterspelen lopen geen echte idolen van Thom tussen de sporters. Maar wel in het Holland Heineken house. “Ik vind het leuk dat Edwin Evers zijn uitzendingen vanuit het huis doet. Ik luister vaak zijn ochtendshow.”

De kou in Pyeongchang is geen probleem voor Thom. “Het Holland Heineken house ligt op drie minuten lopen van het crew hotel en we hebben allemaal dikke jassen gekregen. Dit is dus goed te doen. Wel staat er vaak ‘s avonds een koude zeewind. Maar in het Holland Heineken house kunnen de temperaturen hoog oplopen!”

Ook is het geen probleem voor Thom om hard te werken. “Ik merk nu na een kleine week dat je zoveel energie krijgt van de sfeer die hier hangt.”