• Kinderen van BO!INK op de Bunnik Fair in 2016

    Archief 't Groentje

Theaterschool groeit

BUNNIK BO!NK theaterschool bestaat nog maar vier jaar, maar is zowel kwalitatief als in aantal leerlingen ontzettend gegroeid. Dit voorjaar verhuisde de school van de Barbaraschool naar de kantine van Midlandia. Bij BO!NK is spel, beweging en zang even belangrijk. De kinderen leren ook zelf theater te maken.

Agnes Corbeij

Margo Jungerius en Claudia van Ede begonnen in 2013 met hun droom: een eigen theaterschool. Margot speelt zelf mee in de producties, Claudia geeft veel van de lessen. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen terecht bij BO!NK, om hun theaterkwaliteiten te ontwikkelen. Na de Theaterkriebels (5-7 jaar) volgen twee trainingsjaren, met daarna vier opleidingsjaren. De echte volhouders kunnen daarna doorstromen naar de productieklas.

GEHEEL De school geeft niet alleen aandacht aan spel, of alleen aan zang. Alles is even belangrijk. Het een versterkt het ander, zo wordt er aandacht besteed aan de uitvoering als geheel. Daarnaast moeten de leerlingen zelf aan de slag als theatermaker; zo bedenken de leerlingen sommige onderdelen zelf en laat de BO!NK theaterschool de kinderen daar over nadenken en op reflecteren.Tijdens het oefenen ontstaat zo de voorstelling, die aan het einde van het jaar gegeven wordt. De afgelopen jaren werden de afsluitende voorstellingen gegeven in Zimic in Utrecht, maar misschien komt ook dat onderdeel naar Bunnik.

LOCATIE De eerste locatie was de Anne Frankschool. Daarna werd verhuisd naar de Barbaraschool, waar BO!NK uit haar jasje groeide. Van één groep van tien leerlingen groeide het leerlingenaantal uit tot vier groepen van vijftien kinderen, ingedeeld op leeftijd en niveau. De lessen zijn op vrijdag, maar vanaf komend seizoen wordt er uitgebreid naar de donderdag.

Ook volwassenen kunnen terecht bij BO!NK. Nieuw is op dinsdagavond het theaterkoor. Daar wordt op een theatrale manier gezongen. Op de donderdagavond is er de improvisatiecursus 'De Vloer Op'. De meeste kinderen en volwassenen die bij BO!INK lessen volgen, komen uit Bunnik.

FAIR BO!NK stond ook al een aantal keer op de Bunnik Fair. Daar valt de groep op, die ter plekke theater maakt. Dit jaar wonnen ze de Bunnik Fair wissel trofee voor 'beste kraam'.Sinds kort is Juliëtte Ligthart verantwoordelijk voor de PR bij BO!INK. "We hebben kort geleden een creatieve sessie gedaan met de betrokken docenten om erachter te komen wat BO!INK onderscheidt en speciaal maakt." Daar kwam een duidelijke conclusie uit. "Het huiselijke gevoel, iedereen kent elkaar, het persoonlijke contact. Daardoor voelen kinderen zich veilig om te spelen."

VERLEGEN Theater past bij veel kinderen. Juliëtte: "Vaak wordt gedacht dat het vooral voor kinderen is die van zichzelf heel extravert zijn. Dat is niet het geval. De volwassenen die bij ons komen, zijn ook allemaal verschillend. Juist verlegen kinderen, kunnen zich soms op het podium juist heel erg thuis voelen. Het is heel goed voor het zelfvertrouwen."

Iedereen die twijfelt of theater maken iets voor je is, kan proeflessen komen volgen eind augustus. Kijk daarvoor op de website van BO!NK Theaterschool.