• Margriet Hunse

Streetdance Xtra

BUNNIK Tien stoere meiden en jongens dansen elke woensdagmiddag tijdens Streetdance Xtra in de Rijnzaal. De kinderen hebben les van een docent van Beatz Dance Studio uit Nieuwegein. De dansers, afkomstig uit de gemeente Bunnik en omstreken, hebben allemaal een beperking. Zelfs op wielen kun je bij deze dansles gewoon meedoen.

door Margriet Hunse

De les begint met een rondje in de kring, op de grond. Juf Anouk vertelt dat Juf Puck vandaag niet komt omdat ze in het ziekenhuis ligt. Ze begroet alle kinderen persoonlijk, Steef komt op het laatst nog aangerend. Anouk bespreekt met de kinderen wat ze de vorige keer hebben gedaan en wat ze nu gaan doen: het vliegerlied. Steef weet nog hoe het gaat: ,,Op de blauwe lijn en dan tralala!" Dan begint de warming-up. Alle lichaamsdelen worden één voor één gerekt, gestrekt en bewogen. De dansers doen extra goed hun best omdat er een foto wordt gemaakt. Om de kinderen niet te overprikkelen staat de muziek op een oorvriendelijk geluidsniveau. De ouders applaudisseren in gebarentaal, met hun handen in de lucht.

NETWERK Het dansgroepje bestaat nu anderhalf jaar en is ontstaan doordat de mytylschool, waar sommige kinderen dansten, de lestijden veranderde. Drie ouders uit Bunnik zochten naar een alternatief. Het was lastig andere ouders te bereiken, want de gemeente mag immers geen adressen verstekken. Linda Ostendorp, toen nog werkzaam bij HandicapNL, heeft een belangrijke rol gespeeld. Zij heeft in haar persoonlijke netwerk mensen benaderd tot er genoeg kinderen waren om te starten. Het is erg belangrijk wie de lessen geeft, en de ouders zijn erg te spreken over de docenten van Beatz.

'Hoogtepunt van de week'

LOL Sommige ouders gaan in de tussentijd even een boodschap halen, anderen zitten tijdens de les in de hal. ,,Dit is even een rustmoment," zegt Quirine, de moeder van Sofie. Haar dochter vindt de dansles geweldig, het is echt het hoogtepunt van de week. ,,En thuis gaan we het natuurlijk nog een keer doen met z'n allen." Sommige kinderen hebben eerder meegedaan met een reguliere sport, bijvoorbeeld korfbal, maar er komt altijd een moment waarop de spelregels belangrijker worden. Die kunnen ze dan niet meer zo goed volgen. ,,Met elkaar in dit dansgroepje is heel fijn, het is echt voor de lol en de ontspanning."

UITWISSELING Frederique uit Utrecht is viavia bij de les terecht gekomen, vertelt haar moeder Marjolein. ,,Zo gaat het meestal, je hoort iets van elkaar en daar ga je op af. Het is moeilijk om voor onze kinderen echt iets leuks te vinden na school. We wisselen hier dan ook heel veel tips uit." Quirine: ,,Wij staan niet op het schoolplein zoals andere ouders, omdat onze kinderen met een busje naar school gaan. Het is voor ons ook fijn om andere ouders te spreken."

DANSSHOW Beatz Dance Studio geeft de Streetdance Xtra lessen ook in Nieuwegein en De Meern. In juni treedt de groep op tijdens de jaarlijkse show van de dansschool in schouwburg De Kom in Nieuwegein.