• Gerard stemt op het gemeentehuis in Odijk

    Kuun Jenniskens
  • Rob brengt zijn stem uit in Bunninchem

    Kuun Jenniskens
  • Joke stemt in Werkhoven, onder toeziend oog van dorpsgenoten die het stembureau bemannen

    Kuun Jenniskens

Stemmen voor Europees parlement in Bunnik; ik stem altijd

ODIJK BUNNIK WERKHOVEN Bij een kleine steekproef rondom het middaguur in drie stembureaus van de gemeente Bunnik, geeft iedereen hetzelfde antwoord op de vraag waarom men is gaan stemmen: het is een recht en dat doe je dan gewoon, ook omdat het belangrijk is.

door Kuun Jenniskens

ODIJK Postbezorger Gerard (65) in Odijk stemt met volmacht, ook voor zijn vrouw. ,,Ik stem omdat het kan. Ik ben van mening dat als je niet stemt, dat je dan ook geen reden hebt tot klagen. Het is een recht.” Gerard heeft zich verder niet speciaal voorbereid: ,,Ik stem op dezelfde partij als anders.”

In Odijk zeggen de stembureauleden dat de opkomst voor hun gevoel hetzelfde loopt als anders.

BUNNIK Rob brengt zijn stem uit in Bunninchem. Voor hem is het simpel: ,,Ik stem altijd, omdat het belangrijk is.”

De stembureauleden in Bunninchem zeggen dat de opkomst op zich goed is.

WERKHOVEN Joke uit Werkhoven gaat ook altijd stemmen: ,,Daar hoef ik verder niet over na te denken, ik ga altijd stemmen.” Ze heeft zich goed voorbereid door de verkiezingen op TV te volgen, daardoor weet ze precies wat ze stemt.

Omdat Werkhoven maar één stembureau heeft, kunnen de stembureauleden makkelijk zelf opkomstcijfers berekenen. Rondom het middaguur voorspellen ze uit te komen bij een opkomst van tussen de 40 tot 45 procent. 

Hoofdstembureau Jan Hak zegt dat alles tot nu toe goed verloopt bij de stembureaus. Hij kan geen indruk geven over de opkomst. In 2014 was bij de Europese verkiezingen de opkomst in de gemeente Bunnik 52 procent, dat was ver boven het landelijk gemiddelde van 37,3 procent.

De stembureaus zijn nog tot 21 uur open.