• De Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek aan het werk.

    Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek

Snoeiseizoen voorbij voor Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek

REGIO Op 8 april was het één van de laatste keren van het snoeiseizoen dat de Hoogstambrigade in de Kromme Rijnstreek aan het werk was. De vrijwilligers verzamelden zich bij een boomgaard aan de Middelweg West in Wijk bij Duurstede

PASSIE "Hoe krijg je een groep vrijwilligers zover dat ze vanaf eind november tot eind april elke zaterdag en ook wel op vrijdag komen snoeien in de boomgaarden met hoogstam fruitbomen." Deze vraag wordt gesteld aan Walter Jaaltink, één van de coördinatoren van de Hoogstambrigade. Hij is een vrijwilliger met passie voor dit werk. In het dagelijks leven is Walter landschapscoördinator voor een groot deel van de Kromme Rijnstreek. Daardoor kent hij de bijzonderheden van het gebied en de bewoners van deze streek goed. "De vaste kern van vrijwilligers, aangevuld met mensen die zo nu en dan de groep komen versterken, vindt het allereerst heerlijk om lekker een dag buiten bezig te zijn op de mooiste plekken in de provincie. Het zijn dan ook juist veel stadsmensen die zich enthousiast inzetten,"constateert Walter. "Allereerst gaat het er om dat de hoogstamfruitbomen, met name de appel- en perenbomen, in de boomgaarden in stand blijven. De boomgaarden zijn van cultuurhistorische waarde. Zij zijn karakteristiek voor het landschap, dat is vooral nu te zien in het voorjaar wanneer de bomen in volle bloei staan. Ook het ecologische aspect is belangrijk. De gezonde boomgaarden zorgen ervoor dat er insecten komen en dat trekt talloze vogels aan. Kleine zoogdieren vinden ook weer leefruimte en zo ontstaat er een grotere biodiversiteit in dit gebied."

ZELFSTANDIG De vrijwilligersgroep is opgezet door 'Landschap Erfgoed Utrecht' maar valt nu onder een zelfstandige stichting. Walter is vanaf het begin, in 2012, betrokken bij de opbouw van de groep. "Ik ben gelukkig niet de enige vrijwilliger met deskundige kennis van de snoeitechnieke en landschapsbeheer," vertelt Walter. "We zijn met zo'n tien coördinatoren waarmee we de jaarplanning maken. We inventariseren vragen van de eigenaren en brengen een bezoek op locaties, per seizoen 25 à 26. Als professional kan ik de eigenaren ook helpen een bijdrage aan te vragen voor de nieuwe aanplant van fruitbomen. Nieuwe vrijwilligers bieden we een cursus aan en we delen onze kennis. We werken met goedgekeurde materialen en voldoen aan de eisen van de ARBO-wet. Wat ik nog het liefst zou willen is dat we de oude streekgebonden fruitrassen terug kunnen krijgen in een mooie streekboomgaard.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Kijk voor meer informatie op www.utrechtaltijd.nl/bezoeken/hoogstambrigade-kromme-rijnstreek en op Facebook. Aanmelden via e-mail: hoogstambrigade.krommerijnstr@gmail.com. Binnenkort gaat de website ook in de lucht.