• Gedeputeerde Krol zette de eerste handtekening.

  John van Amerongen
 • Glasvezelkabel in de boomgaard van Anton Goes bij ondertekening. intentieverklaring in 2015

  John van Amerongen
 • De buurman van Anton Goes vertelt over de wenselijkheid van breedband in het buitengebied.

  John van Amerongen
 • Gedeputeerde landelijk gebied, Bart Krol, sprak over de wens van de provincie

  John van Amerongen
 • De aanwezige vertegenwoordigers van gemeenten liepen een rondje om de kabelhaspel en zetten handtekeningen.

  John van Amerongen

Snel internet voor Utrechts platteland stap dichterbij

HOUTEN Gemeenten en provincie tekenden op woensdag 28 september de intentieverklaring 'Snel internet in het buitengebied van de provincie Utrecht' ondertekend. Hiermee slaan de provincie en de gemeenten de handen ineen om het Utrechtse platteland van snel internet te voorzien. Dit gebeurde in 't Goy in het buitengebied van de gemeente Houten op het fruitbedrijf van Anton Goes. "Een goede internetverbinding is noodzakelijk voor tal van maatschappelijke en economische activiteiten en dat geldt zeker ook voor ons buitengebied", aldus gedeputeerde Bart Krol. De gemeente Bunnik was één van de ondertekenaars.

John van Amerongen

Digitale bereikbaarheid is tegenwoordig zowel voor werk als privé een onmisbaar en bijna vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse leven. Bijna 12.500 adressen op het Utrechtse platteland zijn, in tegenstelling tot stedelijke gebieden, echter niet aangesloten op breedband internet. De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat al haar bewoners over een snelle en betrouwbare internetverbinding kunnen beschikken. Dit is ook van belang om de economische en maatschappelijke kansen van het platteland te vergroten en te versterken. De gedeputeerde Landelijk Gebied, Bart Krol, vertelde vanmorgen bij de ondertekening dat bij de vorming van het provinciaal college in 2015 werd uitgesproken te gaan werken aan breedband internet voor de buitengebieden. Het was iets waar geen gedoe over was. Het maakte niet uit van welke partij mensen waren iedereen was het over dat streven eens, zo verduidelijkte hij. Ook werd toen besloten daar geld voor vrij te maken. Gemeenten worden dan ook financieel ondersteund op het gebied van het proces om te komen tot dat betere internet in het buitengebied. Daarom heeft de provincie 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om de aanleg van snel internet hier mogelijk te maken. Lees volgende week meer in de papieren krant, 't Groentje, en natuurlijk ook later meer op internet.

OBSTAKELS Met het ondertekenen van de intentieverklaring zetten de partijen de eerste stap om ook de laatste 'witte adressen' in de provincie Utrecht van snel internet te voorzien. De komende tijd zullen provincie en gemeenten kritisch bekijken wat er nodig is om snel internet in het buitengebied mogelijk te maken. De intentie is eventuele obstakels te minimaliseren en te onderzoeken of de bewoners open staan voor een sneller internet tegen een meerprijs ten opzichte van de kernen. Lastige dingen zijn dat er afspraken moeten komen over de kabeldiepte die de marktpartij mag hanteren. De regels langs een provincialeweg en een weg van de gemeente kunnen daarin verschillen. Hier moet dus afstemming over komen. Ook moet worden gesproken over de wijze waarop bijvoorbeeld het Amsterdam-Rijnkanaal wordt overbrugd of andere waterwegen. De naam van een marktpartij kon nu nog niet bekend gemaakt worden. Op deze manier willen de partijen betere voorwaarden creëren om (markt)partijen aan te trekken, welke mogelijk volgend jaar al met de aanleg kunnen starten. De gebiedscommissie Utrecht-West en gebiedscoöperatie O-gen gaan dit de komende maanden met de gemeenten verder uitwerken. De ambitie is dat ook het Utrechtse platteland in de periode 2017-2019 snel internet ter beschikking heeft.