• Sinterklaas vraagt hulp in Odijk.

    Archief 't Groentje

Sinterklaas geniet van de dorpen

BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN Sinterklaas geniet elk jaar weer van de intochten in Bunnik, Odijk en Werkhoven. In Bunnik komt hij al jaren met de boot, in Odijk fiets hij dit jaar van de kerk naar het dorpshuis en hoe hij in Werkhoven vervoerd wordt, is ook voor hem een verrassing. Sinterklaas maakte voor 't Groentje tijd vrij voor een exclusief interview.

Agnes Corbeij

Sinterklaas houdt van de Kromme Rijnstreek en zeker ook van de gemeente Bunnik. Over de intocht in Odijk zegt hij specifiek: "Hier is nog nooit iets geks gebeurd tijdens de intocht. Odijk is een behoudend dorp, daarom kom ik er zo graag. Doe maar gewoon, dat is gek genoeg. Odijkers zijn tevreden mensen, dat voel ik als ik door het dorp loop."

INTOCHT Vorig jaar kwam Sinterklaas voor het eerst sinds jaren niet met de boot aan. Dat vond Sint niet heel erg, maar om zomaar ineens in de sporthal te verschijnen vond hij toch maar niks. "Ik wil wel graag een intocht, om even de sfeer op te snuiven en naar mensen te zwaaien." Daarom hebben de organisatoren van het Dorpshuis voor dit jaar geregeld dat de intocht op 20 november begint bij - hoe toepasselijk - de Sint Nicolaaskerk en dat Sinterklaas en de burgemeester op de fiets van de Sport BSO naar het Dorpshuis getrapt worden. De blaaskapel zorgt voor de muzikale omlijsting.

Sinterklaas: "Ik ben een beetje op de gezonde tour. Fietsen en bewegen wil ik dan ook graag promoten. Daarom doen we ook weer pietengym in het Dorpshuis. Kinderen moet je niet drie kwartier stil laten zitten om liedjes te zingen. Laat ze lekker bewegen."

SPONTAAN De intocht in Werkhoven, dit jaar op 19 november, is weer heel anders. Elk jaar worden Sint en zijn pieten hier door de organisatoren van Jong Nederland op een andere manier naar De Brink gebracht. Sinterklaas: "De Brink is zo mooi, die leent zich heel goed voor een intocht." Verder geniet de Sint in Werkhoven van de mensen. "De kinderen en volwassenen reageren allemaal zo spontaan. Het is prachtig om de belevingswereld van kinderen te ervaren."

Sinterklaas heeft veel respect voor alle organisatoren van de intochten. "In alle drie de dorpen zijn er elk jaar weer mensen die deze klus klaren. Het is heel veel werk, dat wordt vaak onderschat. Dat mag best eens gezegd worden."

VOOR IEDER De intocht in Bunnik is bijzonder voor de Sint omdat het uit zoveel verschillende delen bestaat. "Eerst komen we aan met de Pont van het Landschap, dan wandelen we naar de Langstraat en dansen en zingen we daar. Vervolgens weer een stukje wandelen naar de kerk en dan daar het grote feest. Zo is er voor ieder wat wils." Daarom komt Sinterklaas meteen na de landelijke intocht op 12 november naar Bunnik, wat ook weer mensen uit omliggende dorpen aantrekt.

Komende zaterdag komt de goedheiligman aan in Nederland. Vandaag begint het Sinterklaasjournaal, dus de voorpret is al begonnen.