• Annemarie Honings is al twintig jaar pleegouder.

    Agnes Corbeij

Rustige plek voor een kind

ODIJK In heel Nederland dreigt een tekort aan pleeggezinnen, zo ook in onze regio. Bij De Rading, de lokale pleegzorgaanbieder, wachten op dit moment 25 kinderen op een pleeggezin. Annemarie Honings (50) uit Odijk is al twintig jaar pleegouder en vertelt er graag over.

Agnes Corbeij

Annemarie: "Toen bij ons duidelijk werd dat we niet zomaar vanzelf kinderen zouden krijgen, bekeken we onze opties. We bedachten dat er genoeg kinderen zijn die onze zorg goed kunnen gebruiken."

In de afgelopen twintig jaar, woonden er tien kinderen bij Annemarie en haar man. "Sommigen bleven een paar weken, dat was de crisisopvang." In dat geval kon er zomaar ineens een kind in huis komen. "Ik heb wel eens gehad dat ik op zondagochtend hoorde dat de bevalling was begonnen en dat ik 's avonds een pasgeboren baby in huis had."

Andere kinderen bleven juist heel lang. "De jongen van 9 heeft hier tien jaar gewoond. En de drie kinderen die nu hier in huis wonen, zijn hier als baby gekomen en zijn nu 12, 14 en 16 jaar oud."

BORD ERBIJ Voor Annemarie is het heel gewoon. Toch beseft zij zich ook wel dat het niet niks is. "Het is meer dan even een bordje erbij zetten. Al deze kinderen hebben bagage. We hebben eens een kindje gehad die uit een situatie kwam met zwaar huiselijk geweld. Het heeft jaren geduurd voordat hij zich veilig voelde."

Voor meer informatie over www.supergewonemensengezocht.nl

Het gehele interview met Annemarie is komende week te lezen in de papieren versie van deze krant, en in de e-paper.