• René Vernooij en Rijk van den Dikkenberg onthullen portretten van zichzelf.

    Agnes Corbeij
  • René Vernooij overhandigt de brandweerstaf aan Rijk van den Dikkenberg

    Agnes Corbeij

René Vernooij neemt na 32 jaar afscheid als postcommandant

WERKHOVEN René Vernooij (54) nam maandagavond afscheid als postcommandant van de brandweer, post Werkhoven. De geboren Werkhovenaar zat 32 jaar in actieve dienst, waarvan de laatste 16 jaar als postcommandant. Vooral zijn karakter werd veel benoemd door de verschillende sprekers.

Agnes Corbeij

Het was achter in de kerk, waar René, samen met Michel van Lunsen, 'geronseld' werd. René: "Ik moest maar eens op een oefenavond komen kijken. Die oefenavond duurde een kwartier, daarna werd er anderhalf uur bier gedronken. Toen kregen we een papier onder onze neus, waar we moesten tekenen."

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp voerde de afgelopen jaren meerdere discussies met René Vernooij. "Het was niet altijd makkelijk. En - ik zeg het maar gewoon - soms komt het wat rot je strot uit. Maar voor jouw werk zijn we je dank verschuldigd die we niet kunnen betalen. Als er een erepenning bestond in de gemeente Bunnik, had ik hem nu uitgereikt."

HARD Vooral rondom de renovatie van de kazerne werden harde woorden gesproken met de gemeente. René: "Eigenlijk wilde ik op mijn vijftigste stoppen, maar het was mijn eer te na, om de post achter te laten in problemen." Dus ging René nog even door en zorgde hij ervoor dat er de brandweerpost in Werkhoven totaal gerenoveerd werd.

René bedankte de gemeente. "Al ging het vaak hard tegen hard, jullie hadden toch een luisterend oor voor deze perenboer, waardoor we uiteindelijk deze mooie post gerealiseerd hebben." Ook op de regionalisering keek René nog even terug. "De VRU confisqueerde ons zeven jaar geleden, zo voelde dat. Maar inmiddels is de samenwerking goed. We zijn nu zelfstandige post Werkhoven - die we altijd al waren - van de VRU."

AFSCHEID Ook bedankte René zijn mannen. "Bedankt voor de gezelligheid en de humor. Afscheid nemen doen we in Werkhoven alleen tussen zes plankjes, dus ik blijf jullie zien."

De taak van René wordt voor twee jaar overgenomen door Rijk van den Dikkenberg, die 16 jaar geleden afscheid nam als postcommandant. Hij gaat zich ervoor inzetten over twee jaar een nieuwe, jonge commandant op de post te hebben staan.

 

Een uitgebreider verhaal over het afscheid van René Vernooij is deze week te lezen in de papieren versie van het Bunniks Nieuws.