• Welmoed Vlieger

Lezing over de levensoriëntatie van mysticus Meister Eckhart

WERKHOVEN Welmoed Vlieger geeft zondagochtend 19 januari (10.00 uur) bij de Werkhofgemeenschap in Samaya, Hollendewagenweg 20 Werkhoven, een lezing met de titel 'Laat je godsbeelden achter je, de levensoriëntatie van de mysticus Meister Eckhart (1260-1328)'. 

Vlieger gaat met het publiek op zoek naar het antwoord op de vraag: Waar laat God zich vinden? Ze bestudeerde daarvoor het leven en denken van Meister Eckhart (1260-1328). Deze Dominicaanse monnik, theoloog en filosoof biedt daar een mystiek én origineel antwoord op: 'in de grond van onze eigen ziel'. Daar komt het niet vanzelf. Eerst moeten we innerlijk leeg en ontvankelijk zijn. Eckhart noemt dat 'leeg van jezelf en van alle dingen'. Dat betekent ook vrij van je ontwikkelde godsbeelden.

Welmoed Vlieger gaat in haar lezing na welke levenshouding Eckhart voor ogen heeft. En ze gaat na hoe men de levenshouding van Eckhart kunnen vertalen naar het eigen leven en doen en laten.

Welmoed Vlieger (1976) studeerde Wetenschap van Godsdienst & Levensbeschouwing en Wijsbegeerte waarin zij zich specialiseerde in het leven en denken van Meister Eckhart. Zij werkt aan een proefschrift over innerlijkheid en politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is daarnaast columniste bij dagblad Trouw.

www.werkhofgemeenschap.nl