• Het programma van de Zomerschool wordt elk jaar breder. Deze deelnemers maakten een fietstocht.

    Zomerschool Bunnik

1600 deelnemers Zomerschool

BUNNIK, ODIJK, WERKHOVEN Het afgelopen jaar was de zomerschool een groot succes. Femke Dotman is vanuit Krachtig Kromme Rijn één van de trekkers van de Zomerschool. ,,We zijn er apetrots op dat we het weer voor elkaar hebben gekregen. En het was een groter succes dan de voorgaande jaren. We begonnen drie jaar geleden, toen alleen nog in Bunnik. Er kwamen dat seizoen 300 mensen af op de activiteiten van de Zomerschool. Vorig jaar werd de Zomerschool in en voor de hele gemeente georganiseerd en toen trokken we al 1200 mensen."

Door Margriet Hunse

AANJAGER De Zomerschool groeit explosief. Het afgelopen seizoen kwamen er maar liefst 1600 deelnemers af op de activiteiten, jong en oud. ,,Deelnemers zeggen dat ze eindelijk eens iets leuks te doen hebben in de zomer," zegt Mieke Hilhorst. Zij is als buursportcoach van Bunnik Beweegt ook één van de aanjagers. Andere betrokken organisaties zijn Muziekschool Kromme Rijn, Bruisend Bunnik, bibliotheek Idea, Jongerenwerk de Schoudermantel, het Cultuurplatform, Senioren Activiteiten Bunnik en niet te vergeten enthousiaste inwoners van de gemeente.

EFFE BUURTEN Bij veel van de zomeractiviteiten gaat het om bijeenkomsten die speciaal in het kader van de Zomerschool worden georganiseerd. Verschillende bedrijven openden bijvoorbeeld hun deuren voor een rondleiding, en er waren lezingen en cursussen. Voor kinderen waren er activiteiten op het gebied van sport, spelletjes, knutselen en muziek. Onder volwassenen was 'Effe buurten' heel populair. Daarbij stelt iemand zijn huiskamer of tuin open om koffie of een borrel te drinken met buurtbewoners. Dotman: ,,Met name ouderen die niet zo mobiel meer zijn, vonden het erg leuk om op eigen gelegenheid bij een onbekende buurtbewoner op bezoek te gaan. Ook het gemeentehuis deed mee aan deze activiteit, met de burgemeester als gastheer." Mensen konden leren suppen of zeilen, er werd gefietst, gewandeld, gesport en gespeeld.

PIZZA'S ,,Ook een groot succes was de dag dat Bunninchem voor één keer in een boerderij veranderde. Zowel ouderen als jonge kinderen werden daar heel blij van," zegt Hilhorst. ,,Een ander hoogtepunt was het pizza's bakken bij Landrucci. Jong en oud zat daar gezellig samen te eten." Sommige andere activiteiten zijn een voortzetting van het gebruikelijke programma. Zoals het SAB, dat stopt normaal in juni, en dat ging nu gewoon door tijdens de zomerweken. Vooral voor ouderen is het fijn dat er niet meer zo'n maandenlang gat valt. De zomerschool voorziet duidelijk in een behoefte. Er zijn veel volwassenen en kinderen die 's zomers niet met vakantiegaan. Voor volgend jaar hebben de meeste organisaties hun medewering alweer toegezegd. De organisatie hoopt ook dat het 'Effe Buurten' in Odijk en Werkhoven ook van de grond komt. Tot nu toe is dat vooral een Bunniks succes.

VRIENDEN De zomerschool bereikt vooral mensen door het huis-aan-huis bezorgen van het programmaboekje. Dat zorgt echter voor een flinke kostenpost. De organisatie krijgt een bijdragen van sponsoren, maar vooral het laten drukken van het programmaboekje is een aanslag op het budget. Daarom worden er nu Vrienden van de Zomerschool gezocht. Heeft u het afgelopen jaar meegedaan, of draagt u de Zomerschool een warm hart toe? U kunt een bijdrage overmaken op NL10 RABO 0105589225 tnv Stichting Krachtig Krommerijn, o.v.v. De Zomerschool 2019. Voor nadere informatie: Femke Dotman f.dotman@krachtigkrommerijn.nl of 06 – 52549905. Vast hartelijk dank!