• Brand Hollende Wagenweg

    Koen Laureij

Gert S. voor brandstichting en oplichting naar rechter

WERKHOVEN Woensdag moet de van brandstichting verdachte Gert S. opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Tijdens deze zitting zal justitie uitleg geven wat Gert S. precies ten laste wordt gelegd en waarom het nodig is hem nog in detentie te houden. Wat justitie betreft gaat het niet langer alleen over brandstichting, maar ook om oplichting en witwassen.

door Kuun Jenniskens

BRAND De brand die hem mogelijk ten laste wordt gelegd is de brand op 6 juni 2019 in zijn woning in ‘t Goy. Gert S. was op het moment van de brand aantoonbaar niet in de woning aanwezig, maar justitie gaat uit van de theorie dat er een brandvertragend middel is ingezet.

WITWASSEN Feiten die tijdens een eerdere pro forma zitting van 23 oktober 2019 door justitie werden genoemd, betreffen verduistering en witwassen van grote sommen geld in april 2018, en het oplichten van personen of een bedrijf in september 2018. Ook zou er sprake zijn van fraude met tankpassen.

STEUN Gert S. zit al sinds 11 juli achter gesloten deuren in de penitentiaire inrichting in Nieuwegein. Tijdens de zitting van oktober 2019 bleek dat er veel steun is voor Gert S. De publieke tribune zat vol met familie, vrienden en collega’s aanwezig om Gert S. te laten zien dat ze achter hem staan.

Deze week gaat het opnieuw om een pro forma zitting. Dat betekent dat de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld, maar omdat het voorarrest afloopt moet justitie aantonen dat het onderzoek voldoende bewijs oplevert om de verdachte tot aan het proces, in hechtenis te houden. Er is nog geen strafeis geformuleerd. 

STALBRANDEN Justitie brengt Gert S. ook in verband met de brand op 16 juli 2018 aan de Wijkersloot in Wijk bij Duurstede, en met de brand op 16 november aan de Hollende Wagenweg in Werkhoven.

Aan de Hollende Wagenweg hebben tussen eind oktober 2018 en 1 december enkele hevige branden gewoed waarbij het bedrijf van Gert S totaal in vlammen opging. Bij twee stalbranden zijn 40 koeien omgekomen. In en om Werkhoven zat de schrik er goed in.