• Rechtbank Gelderland

Celstraf geëist tegen zedenverdachte uit Odijk

BUNNIK/ODIJK Tegen een 19-jarige Odijker is vrijdag anderhalf jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, geëist voor het plegen van ontucht met een oppaskindje. Als bijzondere voorwaarde eiste de officier van justitie onder meer dat de man meewerkt aan uitgebreider psychologisch onderzoek.

De verdachte, die alleen bij hoge uitzondering door haar ouders als oppas werd gevraagd, misbruikte het 7-jarige meisje toen hij haar in juni een keer overdag onder zijn hoede had. Het meisje vertelde 's avonds aan haar moeder wat er was gebeurd.

Na zijn aanhouding ontkende de Odijker in eerste instantie dat hij zich aan zijn oppaskind had vergrepen, maar dat kon hij niet meer volhouden nadat zijn speeksel in een kledingstuk van het meisje was aangetroffen. 

De Odijker ontkende in de Utrechtse rechtszaal dat hij zich seksueel aangetrokken voelt tot kinderen. Zijn daad zou 'een uiting van frustratie, woede, jaloezie' geweest kunnen zijn over zijn eigen thuissituatie, meende de man. In tegenstelling tot het oppasgezin, zou bij hem thuis geen sprake zijn geweest van een warm en veilig gezinsleven. "Als ik thuis huilde, werd gezegd 'stop met huilen, mietje'", aldus de verdachte. Volgens de man zaten zijn ouders ook niet tussen het aanwezige publiek in de rechtszaal.

De officier van justitie rekende het de verdachte zwaar aan dat hij het vertrouwen van het oppaskindje en haar ouders had beschaamd en dat hij de seksuele ontwikkeling van het meisje had doorkruist. "Zij is een meisje dat dit nooit meer vergeet", aldus de aanklager. Als bijzondere voorwaarde eiste hij dat de verdachte gedurende een proeftijd van drie jaar onder toezicht van de reclassering komt en dat hij meewerkt aan behandelingen. Ook eiste hij een locatie- en contactverbod.

Daarnaast wil de officier van justitie dat de man meewerkt aan extra psychologisch onderzoek. Dat acht de reclassering nodig. Ook een psycholoog kreeg in gesprekken met de Odijker niet helder wat er met de man aan de hand is en waarom het had gedaan. Wel zou de man een 'vrij negatief zelfbeeld' hebben. De psycholoog sloot niet uit dat de man zijn geheugenverlies 'simuleert'.

"Het had niet mogen gebeuren, het mag zeker niet nog een keer gebeuren", toonde de man zich bereid overal aan mee te werken. Zijn raadsvrouw pleitte voor een celstraf gelijk aan tijd die de man inmiddels in voorarrest zit.

De rechtbank doet vrijdag 22 november uitspraak.