• Een blije Vera met enkele honden voor wie zij een nieuw thuis gevonden heeft.

    Richard Thoolen

Reünie op de Achterdijk

BUNNIK Het hondenspeelparadijs op de Achterdijk ontving zondag wel heel bijzondere gasten: uit het hele land waren zogenaamde 'shelterdogs' met hun baasjes naar Bunnik afgereisd om elkaar daar weer te ontmoeten en samen te spelen.

Richard Thoolen

SHELTERDOGS In Moskou worden duizenden honden van de straat gehaald en opgesloten in asielen, shelters genaamd. Deze honden worden gechipt, gevaccineerd en geneutraliseerd, maar door de overheid wordt verder niet gezocht naar een nieuw thuis. De honden zitten letterlijk weg te kwijnen in hun betonnen hokken. Er zijn vrijwilligers die zich het lot van deze honden aantrekken en hen uitlaten, voeden en verzorgen. Eén van deze verzorgers, een Russische vrouw Vera Karmaraksha, ging een stapje verder.

HART GESTOLEN Vera: "Ik had een droom: een nieuw thuis vinden voor deze bijzondere dieren waar zij geliefd zouden zijn en echt hond konden zijn. Het is begonnen met de hond Martin. Martin had mijn hart gestolen en ik wilde hem gelukkig zien. Ik zocht via internet naar een adoptieadres en kwam uiteindelijk in Den Bosch in Nederland terecht. Daar is Martin helemaal op zijn plek en ik ben zo blij voor hem. Na Martin volgde er nog een hond en nog een, en zo begon het te groeien. Daarom heb ik samen met asielvrijwilligers in Nederland een stichting opgericht die als doel heeft om shelterhonden uit Moskou weer een thuis te geven. Deze stichting is vernoemd naar de eerste hond en heet My Martin." Inmiddels zijn er al meer dan 500 honden vanuit de shelters geadopteerd door Nederlandse mensen. Meer dan 100 geadopteerde honden renden zondag rond in het hondenspeelparadijs. Een stralende Vera stond ontroerd tussen al die kwispelende staarten en door de meeste honden werd ze enthousiast begroet. Vera: "Sommige honden zijn bang dat ik hier ben om ze  mee terug te nemen naar Moskou, en doen dan maar net of ze me niet kennen. Maar ze hebben me wel gezien, anders zouden ze niet met een grote boog om me heen kunnen lopen."

VANUIT HEEL NEDERLAND De mensen die de honden geadopteerd hebben zijn naar Bunnik gekomen om te laten zien hoe goed het met de hond gaat en om ervaringen te delen. Monique komt uit Haarlem met haar hond Lina: "Ik ben zo blij met haar. Nu ga ik nu ook haar twee zusjes adopteren."  Familie Brongers komt uit Dordrecht met hun hond Bright. "Hij heeft een eigen willetje en volgens mij zitten er wel 10 batterijen in, wat een energie!"  Meneer en mevrouw Akkerman komen uit Rooden met hun hond Ryzhiik. "We hebben hem geen nieuwe naam gegeven. Ryzhiik past perfect in ons gezin. Astrid en Magdy komen uit Hoorn met hun hond Lobo. Lobo heeft een blauw en een bruin oog. "Maar daar hebben we hem niet op uitgezocht hoor. We zochten een hond die rustig is en sociaal en alleen thuis kan blijven."Toch zijn er ook honden die niet blij rondrennen maar met de staart tussen de benen bij hun baasje blijven. Zo ook hond Malag uit Budel die triest uit zijn ogen kijkt. Baasje Ralf: "Malag is een grote bange hond. We weten niet wat hij allemaal heeft meegemaakt, maar hopen hem het vertrouwen weer terug te kunnen geven. Dat lukt thuis met kleine stapjes, maar hier voelt hij zich duidelijk niet prettig."