• Ervaringsmaatje Kirsten en jonge mantelzorger Laura.

    SIZ Twente

Project Ervaringsmaatjes

BUNNIK Even afleiding van de thuissituatie, gewoon even wat leuks doen en je zorgen van je afkletsen bij iemand die je begrijpt. Dat is wat je als jonge mantelzorger hebt aan een ervaringsmaatje: een jongere die zelf ook is opgegroeid met een gezinslid met een beperking of een ziek broertje of zusje. Ervaringsmaatjes is een nieuw project dat vrijwilligersorganisatie Handjehelpen in samenwerking met Centrum voor Elkaar in Bunnik is gestart. Dit, in navolging van Stichting Informele Zorg Twente die Ervaringsmaatjes succesvol heeft ontwikkeld.

Ervaringsmaatjes is opgezet omdat er steeds meer een beroep wordt gedaan op (jonge) mantelzorgers en deze kinderen weinig tijd voor zich zelf hebben en zich vaak zorgen maken om de situatie thuis. Dit kan concentratieproblemen, schoolverzuim, minder goede sociale contacten of slaapproblemen veroorzaken, waardoor jonge mantelzorgers een grotere kans hebben op vastlopen. Onderzoekbureau NIVEL stelt dat het belangrijk is deze groep te ondersteunen én in contact te brengen met lotgenoten. Ouders van jonge mantelzorgers (7 tot 18 jaar) met een ervaringsmaatje, zeggen dat hun kind door de hulp beter in zijn vel zit, meer eigenwaarde heeft, opener is geworden en zich minder schaamt voor thuis.

Ervaringsmaatje Kirsten Boddenberg (22) is ervaringsmaatje van Laura (12) en zelf opgegroeid als jonge mantelzorger. ,,Mijn vader kreeg kanker toen ik 9 was en had daar veel zorgen over. Ik had problemen op school en piekerde veel. Omdat ik weet hoe het is om op te groeien met iemand in het gezin die ziek is, kan ik nu jonge mantelzorgers helpen." Kirsten is maatje van Laura, die opgroeit met een zieke vader, en een moeder en broertje. Ook zij maakt zich veel zorgen om haar gezin en helpt vaak mee in huis. Als Kirsten komt hebben ze het hier niet altijd over. ,,Ik kom vooral om leuke dingen te doen. Als er wat is gebeurd of iemand in Laura's gezin voelt zich niet goed, vertelt ze mij dit wel", aldus Kirsten.

Centrum voor Elkaar Kinderen die zorgen voor een broertje of zusje met een beperking of ouders hebben met een chronische ziekte, kunnen een ervaringsmaatje krijgen. Als ze vragen hebben of willen kletsen, kunnen ze contact zoeken met Centrum voor Elkaar van de gemeente: 030-659 48 48 of centrumvoorelkaar@bunnik.nl. Meer info over Ervaringsmaatjes: www.ervaringsmaatjes.nl. Ervaringsmaatje worden of er één toegewezen krijgen? Dit kan via www.handjehelpen.nl. Handjehelpen neemt dan contact op.