• Wethouder Wil Kosterman ontvangt het eerste exemplaar van Marijke van Eijkeren

    Ali van Vemde

Prachtig fotoboek over het Kromme Rijn landschap

WIJK BIJ DUURSTEDE Marijke van Eijkeren, fotograaf en auteur van het boek 'Kromme Rijn: het landschap' overhandigde zondag bij de VVV het eerste exemplaar aan wethouder Wil Kosterman. Daarna was er volop de gelegenheid om onder het genot van een hapje en drankje uit de streek na te praten en het boek te laten signeren.

Ali van Vemde

Wethouder Wil Kosterman noemde het boek een mooie toevoeging. "We wonen in een prachtig gebied waarin de Kromme Rijn bepalend is voor het landschap. Dit kan niet genoeg benadrukt worden." Marijke van Eijkeren woont sinds 1985 in de Kromme Rijnstreek. In 2013 publiceerde ze het boek 'Houten: het landschap'. Dit boek is hierop een mooie aanvulling en samen geven ze een volledig beeld van de Kromme Rijnstreek. Marijke: "Bij het maken van de foto's heb ik bijna alles per fiets of tijdens wandelingen gedaan." Met haar boek wil ze mensen met andere ogen naar hun omgeving laten kijken en de nog onbekende plekjes laten ontdekken. "Vaak weten mensen niet dat er op loop- en fietsafstand zoveel mooie plekjes zijn." Van elk verkocht boek gaat 1 euro naar een project van het Utrechts Landschap. Zeker met de feestdagen in het vooruitzicht een mooi cadeau voor natuurliefhebbers.

RIVIER In vroeger tijden was de Kromme Rijn de hoofdstroom van de Rijn en wel honderd meter breed. De rivier was belangrijk voor de handel en vormde later de noordgrens van het Romeinse Rijk. De Franken namen het in de 7e eeuw over en in de Middeleeuwen de bisschop van Utrecht. Een wandeling over het jaagpad langs de Kromme Rijn neemt de wandelaar mee in de geschiedenis. Het boek begint met de Kromme Rijn, van Wijk bij Duurstede via Cothen en Odijk naar Amelisweerd en Utrecht. De kom van Langbroek vertelt over waterbeheer en ontginning en de kastelen en buitenplaatsen. Vervolgens komen in hoofdstukken de Stroomruggordel en Tussen snelwegen, de boomgaarden, ontwikkeling van het landschap, Vechten, Oudwulverbroek, De Uithof, Oostbroek en Niënhoeve, de groene driehoek en Amelisweerd en Rhijnauwen aan bod.