• Erik Alsema geeft uitleg

    Kuun Jenniskens

P21 moet vooraf standpunt bepalen voor woningbouw Hoenderik

BUNNIK Zondagmiddag was er op uitnodiging van P21 een bijeenkomst over plan Hoenderik. Het bouwplan dat momenteel de gemoederen flink bezig houdt. De eindconclusie luidt dat P21 niet moet afwachten tot er een plan is. De fractie moet vooraf een standpunt formuleren, en ook een visie opstellen met richtingen waar woningbouw dan wel mogelijk is.

door Kuun Jenniskens

Aanwezig waren bestuur- en raadsleden van P21 en inwoners met interesse voor plan Hoenderik. Onder hen ook ondertekenaars van de petitie Houd Bunnik Groen - die al ruim 1100 keer steun verkreeg.

WEINIG INFORMATIE Namens het P21 bestuur gaf Erik Alsema uitleg over het plan. Voor zover mogelijk met de sporadische informatie die voorradig is, want de gemeente en projectontwikkelaar Walburgh Schmidt (tevens oud-wethouder P21) zijn er zuinig mee. Op de al jaren bestaande projectwebsite www.projectdehoederik.com staat geen informatie. Tegenover BunniksNieuws.nl zei Walburgh Schmidt vorige week dat hij dat pas doet als de kaders bekend zijn. Voor die tijd brengt hij niks naar buiten. P21 bestuurder Erik Alsema wist te vertellen dat de projectontwikkelaar een stedenbouwkundig plan aan de gemeente heeft overhandigd en dat dit niet openbaar is gemaakt. Tot nu toe is bekend dat er 44 woningen komen, waarvan 13 sociale huurwoningen.

GELEGENHEIDSPLANOLOGIE Ook de gemeentewebsite geeft te weinig informatie, zo zei Rob Zakee (oud-wethouder P21). Als het om natuur van de landgoederen en de Kromme Rijn gaat, kan Zakee er strak in zitten - hij is ook de initiatiefnemer van de petitie. Zakee noemt het plan Hoenderik ‘gelegenheidsplanologie. Hij haalde de Omgevingsvisie aan, waarin de Kromme Rijn als ‘drager’ van het landschap wordt gezien. Zakee vindt dat de samenleving niet bij dit bouwplan wordt betrokken, en niet goed wordt geïnformeerd. ,,Het college overlegt wel met de projectontwikkelaar, maar niet met ons. We voelen ons zwaar bedonderd.” Dat de gemeenteraad in februari naar de kaders van het plan kan kijken, noemt Zakee goed. ,,Maar dat is natuurlijk alleen zinvol als de raad goede informatie heeft. Er staan slechts een selectief aantal stukken op de site.” Hij oogstte veel applaus met zijn inbreng.

VOORAF STANDPUNT BEPALEN Raadslid Jeroen Sterk legde vervolgens uit dat P21 pas een standpunt formuleert als het plan ter beoordeling bij de gemeenteraad ligt. Daar zijn de meeste aanwezigen het niet mee eens. P21 moet vooraf een standpunt bepalen.

OOK BELANGEN HELDER MAKEN Frieda Boekel komt, als de woningbouw doorgaat, er recht tegenover te wonen. Zij begrijpt niet dat er in dit gebied sprake is van woningplannen. ,,Hoe kan het, dat de kaders niet zo helder zijn, dat een projectontwikkelaar überhaupt met een plan durft te komen?” Boekel is niet alleen voorstander van goede informatie en goede kaders, maar wil ook belangen helder maken.

EERSTE KADERS Leny Visser (CDA raadslid) zei dat er in januari 2012 een kort gesprek is gevoerd over plan Hoenderik: ,,Maar dat was heel vaag. Wat mij betreft moeten we voorkomen dat er een uitgewerkt plan naar de raad komt. De raad moet eerst kaders stellen.”

NATUUR GEEN COMPENSATIE VOOR WONINGBOUW Aan het woord kwam een vrouw die vanuit Amsterdam altijd al kwam wandelen in dit gebied, en die nu in Bunnik is komen wonen. ,,Dit kan niet waar zijn, dit is een uniek landschap. Er moeten toch betere opties zijn? Dit perceel ombouwen naar natuur, dat moet toch ook kunnen zonder woningbouw?” De hele zaal maakte met luidde stem duidelijk inderdaad nieuwe natuur geen compensatie te vinden voor woningbouw.

Eén van de oprichters van P21, John Jorna, noemde het een vals argument en een sigaar uit eigen doos. ,,Dit open grasland is al rijke natuur, en als je hier een bos maakt gaat het open karakter verloren.” Maaike Pebesma hoopt dat de 12 miljoen van de provincie hier de ecologie kan versterken. Zij wil ook een verschuiving van de groene contour, zodat die gaat samenvallen met de rode contour. Vogelaar Bram ter Keurs maakte melding van torenvalken en buizerds die in deze weide jagen.

OOK SOCIALE EENGEZINSWONINGEN Dick Kaas (oud-wethouder P21) zoemde in op de sociale woningbouw - een onderwerp dat alle aanwezigen belangrijk vinden. ,,De sociale woningbouw van nu heeft iets weg van ‘ophokken’ op 40 tot 50 vierkante meter. Dat is wat in Bunnik momenteel aan sociale woningen wordt gebouwd - en die gaan natuurlijk niet bijdragen aan de doorstroming. Voor gezinnen moeten er sociale eengezinswoningen worden gebouwd.” Ook Kaas oogstte applaus.