• Bussluis in de Parallelweg Bunnik

    Broos Karelse
  • Nieuwe weg gezien vanaf de Achterdijk

    Kuun Jenniskens

Is deze bussluis nou wel of niet gevaarlijk voor tweewielers?

BUNNIK De Parallelweg langs de A12 is opnieuw geasfalteerd, en is vanaf de Tureluur verlengd tot aan het tunneltje bij Vechten in de Achterdijk. Over dit stuk mogen geen auto’s rijden - alleen bussen en fietsers en bromfietsers. Er is een bussluis aangelegd maar weggebruiker Broos Karelse geeft aan hem levensgevaarlijk te vinden: ,,Dit is niet door iemand bedacht dit veel op een tweewieler zit.”

door Kuun Jenniskens

Broos Karelse noemt de Parallelweg een mooie fietsroute om niet door het drukke dorp Bunnik te hoeven rijden als je bestemming Utrecht, Houten of Nieuwegein is. Maar hij vindt de bussluis gevaarlijk. ,,Vlak voor de bussluis staan borden. Aan de schade en de rommel te zien zijn er al een paar weggebruikers geweest die de sluis niet opgemerkt, maar wel gevoeld hebben. Ook de paal ernaast is er al uit, dus een auto kan eromheen. Als een fietser, speed-bike of brommer op de bussluis klapt, moet je er niet aan denken wat de gevolgen kunnen zijn.” Iemand anders op Facebook noemt het ‘spelen met levens’.

BETONBLOKKEN BunniksNieuws.nl ging te rade bij de gemeente. Die legt uit dat deze route autoluw moet blijven. Dit is in opdracht van de Provincie gebeurd. Alleen touringcars richting Fort Vechten en tractoren kunnen over de sluis. De gemeente is op de hoogte van het feit dat de paaltjes langs de zijkant zijn weggehaald. Daarom gaan ze betonblokken in de bermen leggen, zodat het niet meer mogelijk is om er met de auto langs te komen.

WENNEN De gemeente denkt dat het een kwestie van wennen is. ,,Zoals vaak als iets verandert is het even wennen voor mensen die er dagelijks langs komen.” Maar er fietsen natuurlijk ook dagjesmensen, het gaat hier niet alleen om woon-werkverkeer. 

ALLES GOED AANGEGEVEN Verder is de gemeente van mening dat alles heel duidelijk is aangegeven: ,,De weg heeft rode fietsstroken die expres zijn doorgetrokken langs de bussluis, zodat duidelijk is hoe de fietsroute loopt. Op het middenstuk van de weg zijn voor de bussluis waarschuwende belijningen aangebracht. Verder zijn er meerdere waarschuwingsborden geplaatst - die zie je 3 keer. De kleur van de bussluis is expres wit met geel, zodat hij goed opvalt. Verder is er naast de bussluis een extra lantaarnpaal geplaatst zodat je hem ook in het donker goed ziet.”