• Koorleden Anthony Hollestelle, Hubert Kolkman, Jos de Bouvrie, Wim van der Meij en Jan Willem Keijning treden dit jaar in hun eigen gemeente op.

    Margriet Hunse

Zeister Mannenkoor zingt in Bunnik

BUNNIK Op donderdagavond 18 december geeft het Zeister Mannenkoor een kerstconcert in de Barbarakerk in Bunnik. Het is een kerstconcert met medewerking van enkele solisten, en het publiek kan meezingen met een aantal kerstklassiekers.

Door Margriet Hunse

Elk jaar geeft het koor een kerstconcert in de Broederkerk in Zeist, en dat is elk jaar opnieuw uitverkocht. Daarom besloot het mannenkoor bij uitzondering een extra concert te geven in de Barbarakerk in Bunnik. De Bunnikse leden van het koor vinden dat extra leuk. ,,Er komen best veel leden van deze kant van Zeist, dus daarom is het erg leuk om weer eens een concert in de Barbarakerk te doen," zegt koorlid Wim van der Meij.  Burgemeester Ruud van Bennekoms is de speciale gast. ,,Burgemeester Ostendorp kwam regelmatig naar ons concert in de Broederkerk, dus we vinden het leuk om voor de nieuwe Bunnikse burgemeester in zijn eigen gemeente te kunnen optreden," vult Anthony Hollestelle aan. Wim: ,,Direct na de zomer begint bij ons alweer de kerstperiode. Eigenlijk zingen we elk jaar min of meer hetzelfde kerstrepertoire, maar we wisselen wel de taal van een aantal liederen af."

BITTERBALLEN Het Zeister Mannenkoor is een van de oudste mannekoren van Nederland . Het werd opgericht in 1892 en de concerten zijn door de jaren heen onverminderd populair gebleven. Het koor telt op het moment ongeveer 70 zingende leden. De leden komen uit de hele streek, van Nieuwegein en Bilthoven tot Wij bij Duurstede. Hubert Kolkman: ,,Onze vereniging heeft twee pijlers: kwaliteit van zingen en gezelligheid. Tijdens de repetities wordt er serieus gewerkt. Niet dat er nooit gelachen wordt. We repeteren tot 10 uur. Daarna is er tijd om te kaarten of te praten aan de bar." Wie jarig is trakteert op bitterballen, en mag een verzoeknummer indienen. De mannen blijven over het algemeen lang lid van het koor. Het koor wordt gedirigeerd door Arie Perk en Danielle Kok is al jaren de vaste pianist. In januari start het ZMK met een nieuw programma waarin Russische muziek en opera worden gecombineerd. Mannen die zin hebben om mee te komen zingen kunnen zich aanmelden via de website.

TORENLAAN Het Zeister Mannenkoor beschikt over een eigen pand, een voormalige kerk aan de Torenlaanlaan in Zeist. Het gebouw huisvest het Torenlaantheater en wordt ook door verschillende andere koren uit Zeist gebruikt als repetitieruimte. Tijdens een recente verbouwing werd er een nieuwe, lichte hal gebouwd waar de ingang, toiletten en garderobe zich bevinden. Om de paar jaar maakt het koor een buitenlandse reis. In mei traden de leden op in Bankenberge in België, en in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Een paar jaar geleden reisde het hele koor, inclusief partners, naar Noorwegen voor een aantal optredens rondom de Noorse nationale feestdag en bevrijdingsdag.

Kaarten kosten 12,50 en zijn verkrijgbaar bij Van Ravenswaay of via de www.zeistermannenkoor.nl. Het concert begint om 20.00 uur.