• Voor het eerst worden er Pietenvlogs uitgezonden, twee week geleden werden deze opgenomen.

    Valencia van Engelen

Pietenvlogs en slaapkamer

ODIJK De intocht van Sinterklaas in Odijk wordt dit jaar opgepakt door een aantal nieuwe mensen, met nieuwe ideeën. Er is voor het eerst sprake van een aanloop in de twee weken voorafgaand aan de intocht, er zijn Pietenvlogs en de goedheiligman overnacht na de intocht zelfs in het dorp.

Van de redactie

Deze zomer waren er zorgen over het tekort aan leden van de organisatie van de intocht. Thea Vernooij - bestuurslid van het Dorpshuis Odijk - sprak veel mensen aan, waaronder Agnes Corbeij. Zij - inderdaad ook correspondent bij deze krant - zei meteen ja.

COMMISSIE Agnes: "Sinterklaas is een mooi feest, dat ook in Odijk moet blijven bestaan. Ik had er wel ideeën over en ben snel aangeschoven." Via een oproep in de krant, kwam ook Roelof de Wild bij de commissie. Roelof is een echte fan, zoals elders in deze krant te lezen is. Hij woont nog maar kort in Odijk en wil ook graag helpen. Ook Ingeborg van der Vorm houdt van het Sinterklaasfeest en helpt mee.

Samen met Valencia van Engelen en Timon Wagemakers, die het feest al een aantal jaar organiseren, pakken zij de intocht iets anders aan. Ingeborg: "We willen graag de onderlinge verbinding lokaal versterken. We hebben allereerst een link gelegd met de scholen en de ondernemers."

SLAAPKAMER Om er voor de kinderen in Odijk één groot feest van te maken, wordt er in een van de speelzalen in school een slaapkamer voor de Sint ingericht, waar hij kan overnachten. Alle drie de scholen maken hier gebruik van.

Ook nieuw is het lokale Sinterklaasjournaal. Er wordt een aantal filmpjes gemaakt van Piet, die het verhaal rondom de slaapkamer vertelt. Deze filmpjes, 'Pietenvlogs' genaamd, worden getoond op Facebook en ook de scholen laten ze in de klas zien. Zo leven alle kinderen in Odijk samen toe naar de intocht. Ingeborg: "Dat geldt ook voor kinderen die wel in Odijk wonen, maar ergens anders op school zitten."

ONDERNEMERS Veel ondenemers in het dorp doen ook weer mee. Thea: "Vroeger werd het hele feest gefinancierd door de lokale middenstand. Vorig jaar deden nog maar twee ondernemers mee. Dat kan natuurlijk niet." Dat er geen sprake is van onwil, bleek al snel. Een rondje langs de ondernemers leverde hulp op van slagerij Boelhouder, bakker Doeleman, Jumbo, Barrique, Kruidvat en Boni.

Ook de Vrienden van het Witte Kerkje deden een heel mooie duit in het zakje. Samen met de vaste sponsoring van het Dorpshuis en het Sporthuis die de zaal gratis ter beschikking stelt, is er geen sprake van krapte dit jaar.

HULP Via de vlogs van Piet - de eerste wordt op 18 november uitgezonden op Facebookpagina Het Sinterklaasfeest Odijk - worden de kinderen gevraagd om Sint en Piet te helpen. Tijdens de intocht, die loopt van de scholen naar het Dorpshuis, zal blijken of dat is gelukt. Het feest wordt gevierd op 26 november, van 14.30 uur tot 16.00 uur. Uiteraard met muziek, dans, gym en de burgemeester. Als het mogelijk is, kom met de fiets of lopend.