• In het stemlokaal in Werkhoven werd op 21 maart enthousiast gestemd

    Kuun Jenniskens

P21 pakt twee nieuwe zetels

ODIJK Niemand had aan zien komen dat de machtsverhouding in Bunnik na de verkiezingen zo zou kantelen. P21-lijsttrekker Arie Viskil is een blij man. Zijn partij groeide met 2 zetels en mag het voortouw nemen bij de coalitievorming.

Kuun Jenniskens

ZETELS De gemeenteraad gaat vanwege het groeiend inwonertal van 15 naar 17 zetels. De interpretatie is dat deze 2 nieuwe zetels naar P21 zijn gegaan. Oppositiepartij CDA kreeg er 1 zetel bij en komt met 5 zetels in de raad. Zij snoepten deze zetel af van De Liberalen, die 1 zetel verloor. Beide partijen hebben stuivertje gewisseld.

KLAP Voor De Liberalen is het feit dat ze gekrompen zijn tot kleinste partij, een grote klap. Lijsttrekker Hein Hoitink: "Dit is geen loon naar werken. De inzet van wethouder Jorrit Eijbersen was groot, dus we dachten dat dit beloond werd." Hoitink refereert ook aan het landelijke beeld, waarbij D66 daalde en GroenLinks steeg - een situatie die ook in de Bunnikse uitslag is terug te vinden. Voor Hoitink is het duidelijk: "De kiezer heeft gesproken, dus ik ga achterover zitten. Mijn eerste reactie is dat er een college met de winnaars wordt geformeerd."

VERRAST Leny Visser (CDA) is erg blij met haar zetelwinst, maar net als velen verrast over de enorme winst van P21 en het verlies van De Liberalen: "Ik had verwacht dat het dichter bij elkaar lag. Maar ik ben natuurlijk ook wel in 'the winning mood' omdat we niet meer de kleinste partij zijn, dat geeft een heel ander gevoel. Ik hoop dat we als CDA meer gewicht in de schaal kunnen leggen."

STEMMENTREKKERS Twee vrouwen waren grote stemmentrekkers. Kersvers P21-raadskandidaat Inge Verhoef streefde met haar 988 stemmen zelfs haar lijsttrekker Arie Viskil voorbij, die 843 stemmen kreeg. Leny Visser, lijsttrekker voor CDA, kreeg 1273 keer het vertrouwen van de kiezer. Zeker het aantal stemmen op Inge Verhoef is uitzonderlijk, die voor het eerst op de lijst voor P21 staat. "Ik sta hiervan te kijken. Ik woon hier nog maar kort, maar mensen hebben kennelijk door dat ik intrinsiek wordt gedreven door het onderwerp duurzaamheid. Voor mij is deze uitslag een teken dat mensen klimaatverandering belangrijk vinden. Dat veel mensen willen zorgen dat het groen kwalitatief goed blijft. Dus ik vat het op als steun om gezamenlijk de biodiversiteit te verbeteren." Leny Visser (CDA) noemt de prestatie van Inge Verhoef ongekend en is trots op haar eigen 1273 stemmen. "Ik neem dit cadeau met gepaste bescheidenheid in ontvangst."

VOORKEURSSTEMMEN Jorrit Eijbersen, die hoopte op het wethouderschap, heeft besloten toch in de raad te gaan: "Ik baal echt van de uitslag, ik ben diep bedroefd." Hij was lijstduwer. "Daarmee heb ik signaal afgegeven dat ik graag wethouder wil blijven. Ik heb 253 voorkeursstemmen gekregen, dat vind ik hartverwarmend. Ik wil dat recht doen door in de raad te gaan. De afgelopen acht jaar hebben mij veel gebracht, en ik hoop dat ik dit heb teruggegeven." Als nummer 4 op de lijst loopt Fred Schenk zijn raadszetel mis. Hij moet plaatsmaken voor Jorrit Eijbersen en Frans Pouw.

OPKOMST De opkomst was dit keer 66,3 procent, dat is meer dan vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen het percentage op 63,3 lag.