• Jan en Nel van de Bunnikse bloemenkraam weer terug van vakantie

    Lia van der Heijden
  • Lia van der Heijden

Markt in beeld: Bloemenkraam

(BUNNIK) Jan en Nel van de Bunnikse bloemenkraam konden afgelopen vrijdag na hun welverdiende vakantie weer volop aan de slag. Veel klanten wisten hun kraam weer te vinden.

door Lia van der Heijden

Jan in 't Veld ging als jonge knaap al mee naar de markt en kwam de afgelopen week tot de ontdekking dat hij komende week zijn 25 jarig jubileum gaat vieren ! Nog altijd heeft hij veel liefde voor het vak, maar er

is wel het nodige veranderd. Vroeger was het : "Veel voor weinig" vertelt Jan, maar inmiddels zijn we ons gaan richten op topkwaliteit en verkopen alleen Hollandse bloemen. Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid, dus we halen geen bloemen meer uit het buitenland. Dat klanten die kwaliteit ook ontdekt hebben is te merken: de laatste jaren wordt het steeds drukker in de kraam, zo druk dat een jaar of drie geleden Nel werd aangesteld om Jan te assisteren. Toch is het nog regelmatig zo druk dat een kopje koffie er bij in schiet. Nel is ondertussen beroemd vanwege de prachtige boeketten die zij schikt en zij is ook een ster in het klantencontact. Sommige mensen willen alleen door Nel geholpen worden en hebben daar wel een wachttijd voor over. Jan gaat iedere week naar de veiling in Naaldwijk en koopt als een van de weinigen nog "op de klok " in. Daarnaast bezoekt hij op donderdag avond enkele buitentelers onder het motto : "Gisteren van 't land , vandaag naar de klant ". De bloemen en planten zijn dus zeer vers. Jan is ondertussen goed op de hoogte van het vrijwilligerswerk van zijn klanten. Klant Gerda koopt bijv. iedere week bloemen en planten voor de aankleding van huize Bunninchem. Specialiteit van de kraam zijn de z.g. plukboeketten zijn en daarnaast zijn zij sterk in het buitengoed. Jan vindt de collegialiteit tussen de kooplui in Bunnik heel bijzonder, zo vertelt hij : "Iedereen helpt elkaar en leeft mee als het even tegen zit " Zijn buurman Mourits van de groentekraam kan dat beamen: "Zoals we het hier in Bunnik hebben maak je het niet veel mee " zegt hij. Het scheelt natuurlijk dat Jan en hij familie zijn; hij is door Jan overgehaald om op de Bunnikse markt te komen verkopen en het bevalt hem goed: "Het fijne is ook dat de mensen hier zo positief zijn dan sta je met plezier in de kraam !