• De 3 koningen gaan de wandelgroep bestaande uit 120 mensen en 3 honden voor.

  Richard Thoolen
 • De mensen volgen de ster die symbolisch gedragen wordt door Jean de Wit.

  Richard Thoolen
 • De route gaat ook over onverharde paden dwars door de natuur.

  Richard Thoolen
 • Het was even spannend toen men deze smalle gladde brug moest nemen. Het ging allemaal goed.

  Richard Thoolen
 • In Driebergen werd de groep onthaald met soep en glühwein.

  Richard Thoolen
 • De warme glühwein is een welkom drankje na 8 kilometer gelopen te hebben.

  Richard Thoolen
 • Agnes, Anouk en Astrid genoten met volle teugen van de wandeling.

  Richard Thoolen
 • Hond Duko voltooide de hele tocht en poseerde trots voor de fotograaf.

  Richard Thoolen
 • Dhr en mevr van Koert uit Odijk zijn 80 en 81 jaar oud en voltooiden de wandeltocht zonder problemen.

  Richard Thoolen
 • Tijdens een korte appelstop werden de deelnemers getrakteerd op doedelzakmuziek.

  Richard Thoolen
 • Waar maak je dat nu mee: gewoon even naast een koning gaan lopen!

  Richard Thoolen
 • Volg de ster dwars door de natuur over mooie paden.

  Richard Thoolen
 • Hilde van Impelen vertolkte de rol van Melchior.

  Richard Thoolen
 • Jacqueline Theunissen personifieerde Balthasar.

  Richard Thoolen
 • Arie van Rooijen ging als Caspar de groep voor.

  Richard Thoolen
 • Blij en enigszins vermoeid is de groep aangekomen bij de RK kerk 'St Martinus' te Doorn.

  Richard Thoolen
 • Met een lichtjesviering wordt de Driekoningenvoettocht afgesloten.

  Richard Thoolen

Driekoningenwandeltocht leuk en inspirerend

WERKHOVEN Zondag vond de 16e editie plaats van de traditionele Driekoningenvoettocht. Aan deze door de RK parochie paus Johannes XXIII georganiseerde wandeltocht namen dit jaar 120 mensen deel en 3 honden. De route, die met veel zorg uitgezet was door Ron van Ee, voerde van Werkhoven naar Doorn met een tussenstop te Driebergen.

Als thema voor de tocht had men dit jaar gekozen voor "Bruggen bouwen". Namens de organisatie verzorgde Wanda de Jong de opening: ,,Dit is ook het jaarthema voor onze parochie.We willen op vele manieren bruggen bouwen: van nu naar de toekomst, van verdriet naar vreugde, van donker naar licht en tussen mensen.Goed contact slaat bruggen." Vervolgens ging de stoet op weg achter de grote gele ster aan die de geheel tocht omhoog gehouden werd door Jean de Wit. De rol van de koningen ( Melchior, Balthasar en Caspar), werd dit jaar vertolkt door Hilde van Impelen, Jacqueline Theunissen en Arie van Rooijen. Zij hadden ieder een toepasselijke boodschap voor de mensen. Melchior: ,,Ik wens dat de mensen aandacht voor elkaar hebben en dat er vrede zal zijn." Balthasar: ,,Ik wens dat steeds meer mensen de ster zullen volgen naar het licht." Caspar: ,,Ik wens dat onze maatschappij minder individualistisch zal worden, dat er meer saamhorigheid komt en verdraagzaamheid. Dat is hard nodig gezien de ontwikkelingen in het Midden-Oosten."

Onder de deelnemers bevonden zich Agnes, Astrid en Anouk, drie generaties van dezelfde familie. De jeugdige Anouk (11) noemde hun groepje gekscherend De drie A's. Anouk:,,Ik loop de tocht nu voor de derde maal mee. Sinds ik mee doe ben ik altijd de jongste geweest. Ik houd van wandelen en vind het gewoon leuk. Onderweg praat ik met mijn moeder en mijn oma over toen ik nog klein was. Bij de eerste wandeling die ik me kan herinneren was ik 2 jaar oud. Een leuke wandeling door een mooi gebied." Anouk zit op de school De Zevensprong te Houten en weet al wat ze later wil gaan worden. Anouk:,, Ja, ik wil weervrouw worden. Ik hoef dan niet echt met mijn gezicht op de televisie hoor, maar ik vind het weer gewoon heel interessant." Dan kijkt ze omhoog naar de lucht. ,,Zie je die wat donkerder wolken? Daar zit regen in, maar die gaat voorlopig nog niet vallen hoor, we houden het vandaag verder wel droog."

De heer en mevrouw van Koert zijn afkomstig uit Odijk en houden erg van wandelen. ,,Wij zijn inmiddels 80 en 81 jaar oud, en trekken er vaak wandelend op uit. Op de route langs de Kromme Rijn van Odijk naar Werkhoven kan men ons vaak aantreffen. Ook deze Driekoningentocht vinden we erg leuk. Het leuke is dat je onderweg met allerlei verschillende mensen in gesprek komt. En dat gaat dan over van alles. Iedereen heeft een bijzonder leven en wij vinden het interessant om daar over te praten."

Ook voormalig Prins Carnaval Prins Tournedos den Tweede (Marcel Wouters) loopt mee met zijn vrouw en hond Duko. Marcel ziet een niet zo voor de hand liggende overeenkomst tussen de Driekoningentocht en carnaval. ,,Het is een kunst om de juiste mensen te vinden om de rol van koning of van prins te vervullen. Er zijn niet veel mensen die het willen, en als ze het wel willen doen moeten ze er nog geschikt voor zijn. Het is een publieke functie waarbij je wel in het openbaar moet kunnen spreken en sfeer kunnen maken." Hond Duko loopt de gehele tocht gezellig mee. Onderweg heeft hij regelmatig sjans en wordt dan begroet door enthousiast blaffende huishonden. Deelnemer:,,Jammer dat er in het verhaal over de drie koningen geen honden zitten. Er zitten wel kamelen in. Bij één van de eerste tochten heeft er een keer een kameel meegelopen. Dat gaf toen wel veel bekijks, maar het is een heel gedoe om die er bij te halen en ik denk ook niet dat die over het smalle bruggetje had kunnen komen."    

De voettocht voerde soms over verharde wegen, maar veelal ook over onverharde wegen en klompenpadden. Deelnemer:,,Een beetje modder mag de pret niet drukken. En zo kom ik op plekken waar ik nog nooit geweest ben, al woon ik al heel lang in deze regio. Je vraagt je dan ook gelijk af op wat voor een paden de echte koningen gereisd hebben." Deze deelnemer probeert zich een beeld te vormen van hoe het geweest zou kunnen zijn. ,,In ieder geval droegen ze geen bergschoenen zoals wij. Misschien sandalen. En ook denk ik niet dat ze van die glimmende kleurrijke kledij aan hebben gehad. Waarschijnlijk waren het Arabisch uitziende mannen met een grote cape om het zand buiten te houden."

In Driebergen wordt er een tussenstop gehouden bij een boerderij op de Goyer Wetering. De deelnemers kunnen hier gebruik maken van en toilet en worden voorzien van koffie.thee, soep en glühwein. Na een korte pauze vertrok het gezelschap voor het tweede deel van de route. De tocht eindigde bij de RK kerk 'St Martinus' te Doorn. De deelnemers werden door de mensen van deze parochie zeer gastvrij ontvangen met soep, broodjes, koffie en thee. Als afsluiting werd er een lichtjesviering gehouden waarna de vermoeide wandelaars met een bus terug gebracht werden naar het startpunt te Werkhoven.