• Ivo Jager vloggend in zijn appartement op de Vletweide

  Agnes Corbeij
 • Bijstand Boy vlogt om de bijstand uit te komen

  Agnes Corbeij
 • Ivo tijdens zijn dart-training

  Agnes Corbeij
 • Bijstand Boy vlogt voor Bunniksnieuws.nl

  Bijstand Boy
 • Bijstand Boy is gek op de gratis koffie van de Albert Heijn

  Agnes Corbeij

Bunnikse vlogger verkoopt een belangrijke boodschap

BUNNIK Honderden Bunnikers kennen hem al, de Bijstandboy. Achter zijn humoristische vlogs zit een belangrijk verhaal, over de maatschappelijke taboes en misvattingen over mentale ziekte en de bijstand. Vanaf deze week vlogt Bijstandboy voor BunniksNieuws.nl over lokale zaken. In bovenstaande video stelt hij zichzelf voor.

Agnes Corbeij

Achter de vrolijke, kritische en af en toe sarcastische Bijstandboy zit Ivo Jager, geboren en getogen op Texel, sinds anderhalf jaar woonachtig op de Vletweide in Bunnik. Ivo is een jonge man met ontzettend veel potentie op allerlei gebieden, maar zijn mentale gezondheid beperkt hem al vele jaren.

Ivo had een fijne jeugd op Texel en vertrok na zijn middelbare school 'naar de overkant'. Hij studeerde bouwtechnische bedrijfskunde en filosofie in Amsterdam, maar moest met die eerste studie stoppen. Hij verhuisde naar Utrecht om het drukke Amsterdam te ontvluchten en maakte daar zijn bachelor filosofie af. Tot zover lijkt het op papier allemaal van een leien dakje te gaan, maar eigenlijk ging het toen al heel lang niet goed met Ivo.

GRENZEN ,,Als kind had ik veel hoofdpijn en heb veel school gemist. Ik ben een zwak dier." Toch kon hij wel meekomen. ,,Ik heb het altijd op een of andere manier kunnen compenseren, al was ik sinds de middelbare school vaak periodes depressief." Dat compenseren kende een grens en daar liep hij tijdens zijn studie tegen aan. ,,Ik moest stage lopen en dat betekende dat ik veel uren per dag actief was. Dat kon ik niet, had ik nooit gekund. De prikkelverwerking was voor mij onmogelijk."

Tegen die tijd was Ivo zo'n 15 jaar structureel over zijn eigen grenzen heen gegaan. ,,Ik heb heel lang roofbouw gepleegd op mijn hersenen. Tot ik blokkeerde. Ik viel letterlijk om, kon nauwelijks meer bewegen, niet meer praten. Ik lag met honger in bed omdat de koelkast te ver weg stond." Ivo was ernstig depressief. Vrienden en familie zorgden er uiteindelijk voor dat hij vrijwillig werd opgenomen.

OPNAME ,,Ik liep een aantal maanden op de psychiatrische afdeling in het St. Antonius ziekenhuis. Daar hebben ze me geholpen om te gaan met de depressie met cognitieve gedragstherapie, mindfulness en medicatie." Ivo zat op die afdeling met veel verschillende mensen. ,,Daar kwam ik mensen tegen die zware trauma's hadden, een van hen was getuige geweest van moord, een ander het slachtoffer van verkrachting. Ik voelde me misplaatst."

Toch was Ivo er zeker zo erg aan toe. ,,Bij ernstige depressie kun je niks meer voelen en ben je niet rationeel. Dat was ik ook echt niet meer. Ik heb mensen gekend die er minder erg aan toe waren die zelfmoord hebben gepleegd. Ik ben daar de persoon niet voor. Ik dacht op die momenten: over een jaar of 60 ga ik vanzelf dood, ik geef niet op en zit het uit."

Door de opname kwam Ivo uit zijn depressie. ,,Die cognitieve gedragstherapie en mindfulness training kan ik trouwens iedereen aanraden. Dit zou op school een vak moeten zijn. Hier leer je verkeerde gedachtes af, die velen van ons in de weg zitten."

ADD De depressies waren echter een gevolg van zijn gezondheidsprobleem, niet de oorzaak. ,,Sinds een aantal maanden ben ik erachter wat onder al mijn problemen ligt. En dat is ordinaire ADD." ADD, Attention Deficit Disorder, wordt door wetenschappers gezien als een neurobiologische stoornis waarbij een tekort aan dopamine en/of noradrenaline zorgen voor concentratieproblemen en prikkelverwerking (red).

Inmiddels gebruikt Ivo medicijnen voor ADD en het gaat een stuk beter. ,,Ik kan me beter concentreren. Ik kan nu eindelijk gaan herstellen wat ikzelf 15 jaar lang kapot heb gemaakt door altijd maar door te gaan." Dat herstel is zwaar. Ivo heeft per dag een paar uur energie om iets te doen. Ook heeft hij cognitieve schade opgelopen. ,,Ik kon goed leren. Tegenwoordig is mijn geheugen slecht."

Toch vindt Ivo zichzelf niet zielig. ,,Omdat ik open ben over mijn problemen, vertellen anderen mij ook wat er bij hen speelt en er zijn veel mensen zieker dan ik. Iedereen heeft zijn eigen uitdagingen."

BIJSTAND Zijn gezondheidsproblemen gaan hand in hand met financiële problemen. ,,Toen ik echt moest stoppen met mijn studie, tijdens mijn master filosofie, kwam ik in de bijstand terecht. Daarnaast heb ik schulden. Tijdens mijn depressie kon ik simpelweg geen post openen of rekeningen betalen." Over elke uitgave moet Ivo nadenken.

,,Het erge vind ik dat je arm wordt omdat je arm bent. Ik had bijvoorbeeld last van mijn rug. Ik heb zolang gewacht met het kopen van een nieuw matras dat ik nu een hernia heb. Dat beperkt me nog meer. Een goed matras is hartstikke duur. Dat geld heb ik simpelweg niet."

Over mentale ziekte bestaan een hoop vooroordelen. Ivo: ,,Ik zou lui zijn. Of gewoon een schop onder mijn kont nodig hebben. Dat zeggen Bunnikers tegen mij, niet op social media, maar gewoon op straat. Daar zijn ze eerlijk genoeg voor." Ivo lacht erbij, hij lijkt er niet mee te zitten. ,,Ik kan het hebben. Ik heb wel geleerd te incasseren."

VOOROORDELEN Ivo heeft dagelijks te maken met vooroordelen. ,,Het probleem is niet dat mensen niks weten over mentale ziekten of depressie. Het probleem is dat ze denken het wel te weten. Hetzelfde geldt voor de bijstand. Ik ben hier snoeihard aan het vechten om er bovenop te komen en mij wordt verweten dat ik een luie uitkeringstrekker ben die gewoon 'de knop' even om moet zetten.

Ik wilde dat ik het kon, de hele dag zitten gamen en daar gelukkig mee zijn. Zo zit ik niet in elkaar, ik kan niks kopen zonder schuldgevoel."

VLETWEIDE Anderhalf jaar geleden verhuisde Ivo van zijn studentenkamer in Utrecht naar de Vletweide. ,,Ik moest mijn kamer uit, omdat ik niet meer studeerde en kon hier terecht. Dat heeft een hele poos geduurd, omdat ik niet kon verhuizen, ik was te ziek. Uiteindelijk is het gelukt, met veel hulp van familie en vrienden. Die zijn heel belangrijk voor me, altijd geweest. Ik heb hier een hechte vriendengroep, ik heb nooit te weinig sociale contacten. Ik zou ook graag vaker naar Texel reizen, maar ik heb er het geld en de energie niet voor."

Ivo brengt de meeste tijd door in zijn appartement aan de Vletweide. Dankzij de hulp van anderen heeft hij het bijzonder mooi in kunnen richten. ,,Ik ben hier bijna altijd. Dus dan is het fijn om een mooie plek te hebben." De flat is volwassen ingericht met prachtige tweedehands en afgedankte meubels, heel veel planten en rustige kleuren. Uit de tussenmuur is een raam gehaald, om meer licht binnen te krijgen. ,,Dat is het enige dat ik zelf heb gedaan. Ik hou van klussen. Het heeft me weken gekost, elke keer een klein stukje."

PROFESSIONEEL DARTER Ivo is creatief in het bedenken van mogelijkheden om uit de bijstand te komen. ,,Ik heb geprobeerd professioneel darter te worden." In zijn huiskamer hangt een dartbord, waar hij uren op heeft staan oefenen. ,,Ik bereikte echt een hoog niveau, maar het ontbrak me uiteindelijk aan de concentratie. Je kunt drie uur pijltjes gooien maar drie uur trainen is echt iets anders. Daarnaast was ik niet meer in staat de puntentelling bij te houden. Met de medicijnen voor ADD gaat het een stuk beter, maar nu kom ik niet door de dopingcontrole." Hoe humoristisch dit ook klinkt, in dit geval is Bijstandboy bloedserieus.

Over het uitkeringsstelsel wil Ivo wel een discussie starten. ,,Ik heb niks tegen de VVD, maar dit is echt hun zwakke punt. Ze willen misbruikers uit de bijstand dwingen door het vangnet onaantrekkelijk te maken. Hier zijn de echt zieke mensen de dupe van. De mensen die misbruik maken van uitkeringen weten wat ze doen. Daar wordt nauwelijks tegen opgetreden, want dat is zonde van het geld. Ondertussen staat er zoveel druk op het UWV dat ze mentale klachten nauwelijks durven erkennen. Als je niet bloedt, dan heb je echt een probleem. Dit moet echt veranderen. Zelfs VVD-stemmers kunnen aan lager wal raken."

VLOGGEN Op advies van een vriendin begon Ivo met vloggen. ,,De eerste versie van de Bijstandboy heb ik nooit geplaatst. Ik was te sarcastisch, cynisch eigenlijk." De tweede versie is vlot, kritisch op het verschil tussen arm en rijk en stelt vragen waarop we allemaal het antwoord willen weten. ,,Ik gebruik mijn vlogs ook om te laten zien hoe het is om in de bijstand te zitten."

Ivo heeft onder meer al gevlogd over de koffie bij Albert Heijn, wandelen langs de Kromme Rijn en grote auto's. Maar hij was ook aanwezig bij de raadsvergadering en deed zijn best aan de gewone man uit te leggen wat daar gebeurde. Met zijn eigen kenmerkende scherpe humor laat hij de kijker zien hoe het nu eigenlijk zit met het hondenspeelparadijs.

Het liefst zou Ivo met zijn vlog de bijstand uit komen. Als hij duizend volgers heeft, kan hij advertenties op zijn YouTube kanaal zetten en geld verdienen. Zijn boodschap aan de Bunnikers is dan ook: ,,Like, subscribe en help Bijstand Boy de bijstand uit. Het is ook jouw belastinggeld!"