• Eef Goes uit Odijk heeft een bijzondere verzameling spaarbusjes

    Lia van der Heijden
  • Eef Goes uit Odijk heeft een bijzondere verzameling spaarbusjes

    Lia van der Heijden

Bijzondere verzameling: spaarbusjes

(ODIJK) Eef Goes uit Odijk verzamelt spaarbusjes van bondsspaarbanken en Nutsspaarbanken in Nederland. Inmiddels heeft hij 116 exemplaren die staan te pronken in zijn vitrinekast.

door Lia van der Heijden

Eef Goes is in 1974 begonnen als programmeur bij de bank in Woerden. Voor die tijd was dat een nieuwe functie, de banken waren nog niet geautomatiseerd. Er bestonden toen 150 zelfstandige spaarbanken in Nederland, in alle dorpen en steden stonden spaarbanken. In de zestiger en zeventiger jaren gingen mensen met hun zuurverdiende centjes in een spaarbusje naar de spaarbank om daar het geld te storten, voor jongeren is zoiets nu onvoorstelbaar. Eef vertelt: "Iedere spaarbank had zijn eigen spaarpotje met daarop de plaatsnaam van de bank vermeld en het logo van een bij met een honingraat, dit is het symbool van spaarzaamheid." "De bondsspaarbanken waren banken voor mensen met een kleine portemonnee, je had ook banken voor de welgestelden." Alle spaarbanken waren aangesloten bij het computercentrum waar Eef destijds werkte. De afdeling ledenservice onderhield contacten met de banken. Het hoofd van de ledenservice: Dhr. Zevenbergen, verzamelde spaarbusjes van, deze werden op een prominente plaats getoond in een vitrinekast op het hoofdkantoor in Woerden. Na verloop van tijd fuseerden alle 150 banken tot verenigde spaarbank. Nog weer later in 2008 vond de bankencrisis plaats en werden verschillende banken opgekocht door de overheid. Het betekende het einde van alle spaarbankjes en ook de afdeling automatisering waar Eef werkte werd ondergebracht in een grotere organisatie. Eef ging na 39 jaar bij de bank gewerkt te hebben met vervroegd pensioen. Hij bleef contact houden met zijn collega's.

De verzameling spoorloos

De verzameling spaarbusjes bleek na enkele jaren plotseling spoorloos. Eef vond na enig speurwerk de collectie opgeslagen in een kelder in verhuisdozen, dit ging Eef aan het hart, het was toch een stukje geschiedenis van de bank. Hij kreeg toestemming van dhr. Zevenbergen om de verzameling op te halen en mee naar huis te nemen. Omdat hij trots is op de verzameling liet hij een mooie vitrinekast maken door een meubelmaker. Eef weet niet of zijn verzameling compleet is, hij denkt wel dat deze 116 spaarbusjes uniek zijn. Hij deed navraag bij het spaarpotten museum in Amsterdam, maar dit museum is inmiddels opgeheven. In het openluchtmuseum zijn ook enkele spaarbusjes aanwezig in het depot. Wie weet zijn er nog lezers die een spaarbusje op zolder bewaren en dat willen toevoegen aan de verzameling, dan houdt Eef zich aanbevolen! Eef bewaart nog meer bijzonderheden: hij heeft ook nog de oudste Apple computer in Nederland in zijn bezit, die is inmiddels 40 jaar oud.

Heeft u ook een passie voor verzamelen of heeft u een bijzondere hobby en wilt u daarover vertellen in de krant mail dan naar: bunniksnieuws@bdu.nl