• Met het doorknippen van een dikke tak verklaarde Wethouder Chantal Broekhuis Bijzonder Bos voor geopend.

    Richard Thoolen
  • Alle gasten werden door Bert Hogendoorn (boer Bert) van de boerderij naar Bijzonder Bos gereden.

    Richard Thoolen

Bijzonder Bos Bijzonder geopend

WERKHOVEN/DRIEBERGEN Vrijdag werd Bijzondere Bos door wethouder Chantal Broekhuis officieel geopend. Bijzonder Bos is een plaats waar mensen een boom kunnen (laten) planten ter herinnering aan een bijzondere gebeurtenis. Initiatiefneemster Lisette Geelen: ,,Dat kan van alles zijn, voor alle facetten van het leven. Bijvoorbeeld de geboorte van een kind, een gouden bruiloft, een honderdjarig bestaan, een emigratie of ter herinnering aan een dierbare overledene. Met het planten van bomen maken we een bos vol bijzondere verhalen." De inspiratie voor Bijzonder Bos kreeg Lisette na het overlijden van haar schoonvader in 2016, en kort daarop van haar beste vriendin Martha. Lisette: ,,Bijzonder Bos is voor mij de ideale plek om Martha voor altijd te herinneren. Een plek die mijn hart verwarmt en die ik wil delen met mensen die het zelfde gevoel hebben." Hoewel het idee al vrij snel na het overlijden van haar vriendin ontstond, duurde het nog twee jaar om Bijzonder Bos daadwerkelijk tot stand te brengen. Lisette: ,,In de praktijk komt er heel veel bij kijken. Gelukkig vond ik ik in Martin Vroege een vriend met wie ik het project samen vorm kon geven. Er was een businessplan nodig en natuurlijk een geschikt stuk grond. Dat vonden we uiteindelijk net buiten Werkhoven in het buitengebied van Driebergen."

De grond die Lisette en Martin kregen aangeboden als thuisbasis voor Bijzonder Bos had meer weg van een oerwoud dan van een bos. Het was helemaal dichtgegroeid met planten, struiken en onkruid en geheel niet toegankelijk. Menigeen zou teleurgesteld zijn afgedropen, maar Lisette en Bert zagen de potentie, al bracht dat wel heel veel werk met zich mee. Al snel kwamen ze tot het inzicht dat ze het met zijn tweeën niet zouden redden en gingen op zoek naar hulp. Financiële hulp werd hen aangeboden door verscheidene sponsors, waaronder Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, stichting Mazzel en Stichting Carel Nengerman Fonds. Materiële hulp werd geboden door een tiental vrijwilligers die veel van hun vrije tijd opofferden om het oerwoud om te vormen tot Bijzonder Bos. Lisette:,,We zijn heel blij met alle hulp die we gekregen hebben en het resultaat overtreft onze verwachtingen. Het is bijzonder mooi geworden, met mooie paden, bloemen, een vijver, bruggetjes en bankjes op plaatsen met een prachtig uitzicht. Ik wil een ieder uitnodigen om het eens zelf te komen bekijken. En wie net zo warm wordt van deze plek als ik, en ter herinnering aan een persoon of gebeurtenis een boompje zou willen (laten) planten  kan vrijblijvend contact met ons opnemen. Zie verder de website www.bijzonderbos.nl    

Bijzonder Bos is gereed om gasten te ontvangen maar beschikt nog niet over veel parkeerplaatsen. Om toch een opening met gasten te kunnen organiseren stelde een nabij gelegen boer zijn terrein beschikbaar als parkeerplaats en zorgde Bert Hogendoorn (boer Bert) met zijn paard en wagen voor vervoer naar en van Bijzonder Bos. Wethouder Chantal Broekhuis was de laatste gast die arriveerde en nam samen met Lisette plaats in de open wagen. Omdat er enige vertraging opgelopen was op het programma gaf boer Bert zijn merrie een extra aansporing waarna deze van een stevige draf al hinnikend overging op een galop. Met een snelheid van tegen de 40 kilometer per uur raasde de wagen over de weg en wapperden de haren van de inzittenden in de wind. Volgens boer Bert was het een goed teken dat zijn merrie zo hinnikte omdat dat bij paarden een uiting van plezier is. En passant merkte boer Bert ook op dat zijn merrie drachtig is en op 5 maart een veulen op de wereld zal zetten. Na een ritje van 10 minuten werd de bestemming bereikt en konden de inzittenden veilig uitstappen en zich mengen onder de overige gasten.

Nadat er een welkomstdrankje naar keuze gedronken was nam Lisette het woord. In haar openingswoord verhaalde zij over de ontstaansgeschiedenis van Bijzonder Bos en bedankte sponsors en vrijwilligers voor hun bijdrage. Vervolgens gaf zij het woord aan de wethouder om de officiële opening te gaan verrichten. Wethouder Broekhuis gaf te kennen het een hele eer te vinden de opening te mogen verrichten van Bijzonder Bos. Na een aantal uit haar hart gesproken woorden ging zij over tot de officiële opening door takken die de ingang versperden met een grote kniptang door te knippen. Na het hek geopend te hebben ging zij het gezelschap voor en betrad het Bijzonder Bos, vergezeld van een bijzonder blije en trotse Lisette.

Bijzonder Bos is nu officieel geopend en vrij toegankelijk voor iedereen. Op dit moment zijn er nog geen herinneringsbomen geplant. Wel staan er een aantal bomen op de planning die naar verwachting op 2 november aanstaande in de grond gezet zullen worden.

In bijgaande video kunt u een impressie zien van Bijzonder Bos alsmede de openingsceremonie.