• Er werd flink gewerkt door de buurtbewoners.

    Carry Vester
  • Ook de catering was goed verzorgd

    Carry Vester
  • Omwonenden staken de handen flink uit de mouwen.

    Carry Vester

Oranjebuurt zet schouders eronder

BUNNIK Het Ireneplein ziet er heel anders uit dan een paar maanden geleden. Na de commotie van ruim drie maanden geleden, zijn de omwonenden bij het opknappen betrokken en zijn de handen flink uit de mouwen gestoken.

Agnes Corbeij

In overleg met de buurtvereniging, maar zonder dat veel omwonenden ervan wisten, begon de gemeente dit voorjaar met de aanpak van het veldje. Bomen werden gekapt en er zou kunstgras aangelegd worden. De buurt kwam in opstand.

POSITIEF Sindsdien is het project helemaal ten positieve gekeerd en zijn gemeente, wijkvereniging en buurtbewoners in goed overleg aan het werk gegaan. In plaats van het kunstgras, werd boomschors besteld en de bewoners dachten zelf na over een nieuw ontwerp voor de speeltuin.

Carry Vester, bestuurslid van de wijkvereniging en tuin- en landschapsarchitect, maakte in samenspraak met bewoners en gemeente een ontwerp, waarbij het plein een natuurlijker uitstraling gaat krijgen. Daarvoor werden twee inloopbijeenkomsten gehouden.

KLUSSEN De volgende stap was om letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Carry: "We hebben overal een briefje in de brievenbus gedaan, met de vraag of omwonenden kwamen helpen. Daar werd goed op gereageerd. Twaalf gezinnen kwamen op die dag helpen, waardoor we erg veel hebben kunnen doen. Ook was het erg gezellig."

CONTACT Het contact met de gemeente is nu heel goed. Carry: "Toen we klaar waren met het snoeien, stuurde ik een mailtje met de vraag of de gemeente het afval op kon halen. Een dag later was het weg." Ook kreeg de buurt budget voor extra beplanting en mogen de buurtbewoners zelf de bomen kiezen. Carry: "We zorgen ervoor dat er het hele jaar door bloemen te zien zijn."

PLANTDAG Dit najaar worden de nieuwe bomen nog geplant. De bewoners gaan zelf nog een plantdag organiseren voor de heesters en speelplekken maken van wilgentakken. Volgend voorjaar wordt het speeltoestel voor de oudere kinderen vervangen. Ook daar mag de buurt weer over meedenken.

Een langer verhaal over dit onderwerp lees je in de papieren versie van het Bunniks Nieuws.