• Cristina bij de ingang van Wobbel, waar op 10 maart een lange rij staat.

    Cerian van Gestel

Opnieuw Wobbelbeurs

Wanneer op vrijdagavond de opbouw van de Wobbelbeurs begint, denkt Cristina Schut-de Winter: ,,Yes, we mogen weer!". Ze voelt een beetje spanning - zou het ook dit keer weer lukken? - en er is wat chaos. Vrijwilligers lopen af en aan om losse kledingrekken in elkaar te zetten, kratten vol met kinderkleding te keuren en op maat uit te hangen en kassa's in te richten.

Op zaterdagochtend vormen bezoekers al ruim voordat de deuren open gaan een lange rij. Met honderden bezoekers per editie en ruim 40 vrijwilligers is de beurs een groot evenement in de gemeente Bunnik.

Cristina is een van de leden van de organisatie. In het dagelijks leven is ze docent Spaans en Nederlands in het MBO en moeder van drie kinderen. Sinds 2006 helpt ze bij het organiseren van de Wobbelbeurs. Ze is trots op de beurs. ,,Als je op vrijdag op de locatie binnenkomt staat er nog niets. Een paar uur later heb je met zijn allen een enorme winkel gemaakt. En op zaterdagmiddag is het allemaal weer weg. Dat is toch best bijzonder als je er over nadenkt, dat je dit in één weekend met enkele vrijwilligers neerzet."

De beurs vindt twee keer per jaar plaats. Wie kleding inbrengt krijgt 75 procent van de opbrengst. Met de overige 25 procent betaalt de organisatie de kosten van de beurs. Het geld dat dan nog over is, gaat naar speel-o-theek Wobbel. Deze koopt er bijvoorbeeld nieuw speelgoed van.

GLIJBAAN Via de speel-o-theek is Cristina in de organisatie van de beurs gerold. ,,Toen mijn dochter drie was, ben ik een keer bij de speel-o-theek gaan kijken. Het was zomer en voor de deur stond een grote glijbaan. Ik wilde geen glijbaan, want voor je het weet is je kind er weer op uitgekeken en heb je zo'n groot ding in huis. Maar nu kon ik hem voor een paar weken lenen, dat vond ik ideaal." Ze reageerde destijds op een oproep om de posters voor de beurs te maken. En van het een kwam het ander. Nu is ze een van de oudgedienden en verzorgt ze alweer jaren de uitgifte van de verkoopnummers. Cristina: ,,De grote drukte is nu, een maand voor de beurs. Mijn mailbox zit dan vol. Ik ben afgelopen vrijdag begonnen met de uitgifte van de nummers en ben het hele weekend bezig."

Het team dat de voorbereiding van de beurs verzorgt, bestaat uit zeven mensen. De taken zijn goed verdeeld en doordat het draaiboek al jaren vaststaat, hoeft de organisatie niet veel te vergaderen. ,,En natuurlijk is er tegenwoordig Whatsapp", lacht Cristina.

VIP SHOPPEN Wie vrijwilliger is bij de beurs, helpt bij de opbouw, de beurs zelf en met het opruimen. In ruil mogen de vrijwilligers op vrijdagavond als eerste kleding uitkiezen. 'VIP shoppen' noemt de organisatie dat. De vrijwilligers zorgen al jaren voor de grootste omzet. De vrijwilligers kennen Cristina van het inspirerende 'openingspraatje' dat ze altijd op vrijdagavond voorafgaand aan de opbouw houdt. Zelf zegt ze hierover: ,,Anderen vinden het houden van zo'n praatje misschien wat eng, maar dat ik in het onderwijs zit komt dan goed van pas."

Tijdens de beurs vindt ze achter de kassa zitten het leukst. Cristina: ,,Ik kan niet zo goed rekenen, maar winkeltje spelen vind ik heel leuk. Je ziet bij de kassa's hoe blij mensen zijn met hun aankoop."

Waarom doet ze dit nu al ruim twaalf jaar? ,,Het is toch mijn clubje", zegt Cristina. ,,Anderen hebben een sportclub waar ze druk mee zijn, ik heb de Wobbelbeurs. Ik heb in al die jaren ook nog geen enkele beurs gemist!" Mooi vindt ze het om op maandag na de beurs op het schoolplein te staan. Om bijvoorbeeld een kind te zien lopen in een shirt dat ze zelf heeft ingebracht. Meestal stoppen mensen als vrijwilliger als hun kinderen niet meer in de doelgroep vallen, maar Cristina voelt zich er nog goed bij. ,,Het geeft toch een bijzonder gevoel wanneer je op vrijdagavond het licht uitdoet en de ruimte volhangt. Het is toch allemaal weer gelukt!"

De volgende beurs vindt plaats op zaterdag 10 maart. De beurs is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. De locatie is Partou Kinderdagverblijf en BSO Camminghalaan (ingang aan de kant van de P. Heggelaan) in Bunnik.

Tot vlak voor de beurs kunnen mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Meer informatie: www.wobbelbunnik.nl