• Windpark Goyerbrug

Opnieuw w-woord in gemeenteraad

WIJK BIJ DUURSTEDE Het w-woord staat voor windmolens. Wethouder Hans Marchal (PCG) introduceerde dit 'w-woord', omdat coalitiegenoot VVD windmolens op Wijks grondgebied in de ban heeft gedaan. Oppositiepartij SP hield de gemeenteraad gisteravond een motie voor om de voors en tegens van windenergie op een rij te zetten. De SP hinkt zelf op twee benen, zo zei Jeroen Brouwer: ,,Wij zijn tegelijkertijd voor en tegen."

door Kuun Jenniskens

Jeroen Brouwer (SP) vraagt met de motie om alle lusten en lasten van windenergie op een rijtje te zetten en dit per 1 juli 2019 terug te koppelen aan de raad, dat mag eventueel ook later als er geborgd is dat er een goed debat is gevoerd.

Als voorbeeld haalde Brouwer het Duitse plaatsje Veldheim aan, dat alle energiemaatschappijen de deur uit heeft gedaan en al jaren haar eigen energie opwekt - inwoners van Veldheim zijn zo'n 30 procent goedkoper uit. Brouwer: ,,In dit dorpje speelde ideologie geen enkele rol - iedereen stond naast elkaar. Zo konden ze veel voorzieningen in stand houden.”

Rob Willems (GroenLinks) was het direct eens met de motie. Sybren van der Velden (VVD) blijft van mening dat er geen windmolens op Wijks grondgebied komen, maar de VVD wil wel breed kijken naar alle andere mogelijkheden - en dan bedoelt hij ook windmolens op zee of in de polder. Ook coalitiegenoot PCG ziet het zitten om zaken goed op een rij te krijgen.

WijkNU is tegen. Andere partijen spraken zich niet duidelijk uit omdat Jeroen Brouwer besloot de motie een aantal maanden aan te houden, nadat wethouder Marchal had aangegeven dat hij dit voorjaar met een verhaal naar de raad komt. Marchal: ,,Met deze motie zouden we voorsorteren op zaken die we in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) ook moeten gaan doen. Dan kijken we naar wind en zon, naar technieken die makkelijk beschikbaar zijn. Dit zit al in ons plan van aanpak met de regio. Op 15 mei komt de startnotitie van de RES op bestuurstafel van U16, daarna gaat deze naar college en raad.”

Brouwer probeerde Marchal te laten zeggen dat daar ook windenergie bij wordt betrokken, maar Marchal ging daar handig omheen door te zeggen: ,,We kijken niet naar alle technieken - zo kijken we niet naar kernenergie - maar we kijken naar de best beschikbare technieken om energie op te wekken. We ontkomen er niet aan om alle voors en tegen op een rij te zetten.” Wethouder Marchal lijkt hiermee te zeggen dat er dit voorjaar ook informatie over windenergie naar de gemeenteraad komt.