• Frank Bouman en Engelien Veenendaal bemensten de kraam waar lokaal Hommeles bier verkocht werd.

  Richard Thoolen
 • De wieken van de molen draaiden rustig hun rondjes.

  Richard Thoolen
 • Thijs van de Brink had tafels en snijplanken gemaakt van de 60 meter hoge boom die voorheen voor de katholieke kerk te Werkhoven had gestaan.

  Richard Thoolen
 • Fractievoorzitter van het CDA Leny Visser verkocht appelsap en walnoten van eigen kweek en kaas van De Ossenwaard

  Richard Thoolen
 • Bets & Bets hadden meerdere bakmachines in bedrijf gesteld om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

  Richard Thoolen
 • Voorzitter van de evenementencommissie Ton van Osenbruggen verkocht koffie met een brownie en bewaakte de donatie-melkbus.

  Richard Thoolen
 • Marlies en Margreet van muziekgroep BLooMM verhoogden de feestvreugde met prachtig gezongen ballads.

  Richard Thoolen
 • Imkers Iebe en Ingrid Mondermangaven informatie over het houden van bijen en verkochten bijprodukten.

  Richard Thoolen
 • De molen neemt een bijzondere plaats in voor Tonko aangezien daar twee jaar geleden de liefde tussen hem en zijn Siciliaanse vriendin Concettina tot bloei kwam.

  Richard Thoolen
 • Zuterliefde: Buurvrouw Carla bood haar zelfgemaakte keramiek aan en had daarbij versterking gekregen van haar zus uit Limburg.

  Richard Thoolen
 • Willeke Osenbruggen verkocht ambachtelijk ijs gemaakt in Langbroek en prees vooral het ijs gemaakt van de appel Red Love aan.

  Richard Thoolen
 • Willeke is de opleiding tot molenaar gaan volgen om de molen als boegbeeld van de Nederlandse cultuur te behouden.

  Richard Thoolen
 • Uitzicht vanaf de molen over de omliggende velden.

  Richard Thoolen
 • Als een volleerd acteur doet molenaar Michel Strik net of er gekruit moet worden.

  Richard Thoolen
 • De publieksjury bestaande uit Margreet de Ruijter en Paul Kremer proefden alle 10 de deelnemende appeltaarten.

  Richard Thoolen
 • De taarten van de 10 deelnemers stonden uitgestald.

  Richard Thoolen
 • Winnaar van de taartenwedstrijd werd mevrouw van Dijk.

  Richard Thoolen

Open molendag goed bezocht

Mensen genoten van de gezellige sfeer.

Zaterdag was het Nationale Molendag  en werd  korenmolen 'Rijn & Weert' te Werkhoven opengesteld voor publiek. Een paar honderd mensen kwamen genieten van het gebeuren dat verder opgeleukt werd met gezellige kraampjes en muziek van het zangduo BLooMM.

Hoewel de molen op zich al een bezienswaardigheid is had de Stichting Korenmolen Werkhoven een ludieke  actie bedacht om het voor bezoekers nog aantrekkelijker te maken. Er werd een wedstrijd gehouden wie de lekkerste en mooiste appeltaart kon bakken met meel geproduceerd door de molen. Er waren 10 deelnemers die hun beste appeltaart aanboden aan de publieksjury bestaande uit Margreet de Ruijter en Paul Kremer. Na beiden 10 taarten geproefd te hebben werd de 1e prijs toegekend aan de taart van mevrouw van Dijk.

Frank Bouman en Engelien Veenendaal bemensten de kraam waar lokaal Hommeles bier, gebrouwen in Cothen met hop uit Odijk, verkocht werd. Het bier genaamd Kuitenbijter verkocht het best terwijl niemand Gluiperd wilde aanschaffen om nog onduidelijke reden. Thijs van de Brink bood op zijn kraam tafels en snijplanken aan gemaakt van de 60 meter hoge boom die voorheen voor de katholieke kerk te Werkhoven had gestaan. Fractievoorzitter van het CDA Leny Visser droeg haar steentje bij door appelsap en walnoten van eigen kweek te verkopen tezamen met kaas van De Ossenwaard. Bets & Bets hadden een wafelbakkerij opgezet. Voorzitter van de evenementencommissie Ton van Osenbruggen  verkocht koffie met een brownie en bewaakte de donatie-melkbus.

Imkers Iebe en Ingrid Mondermangaven informatie over het houden van bijen en verkochten bijprodukten. Buurvrouw Carla bood haar zelfgemaakte keramiek aan en had versterking gekregen van haar zus uit Limburg. Willeke Osenbruggen verkocht ambachtelijk ijs gemaakt in Langbroek en prees vooral het ijs gemaakt van de appel Red Love aan. Buurman Tonko van Landrucci bood Italiaanse lekkernijen aan. De molen neemt een bijzondere plaats in voor Tonko aangezien daar twee jaar geleden de liefde tussen hem en zijn Siciliaanse vriendin Concettina tot bloei kwam.

Molenaar Michel Strik was blij met de grote belangstelling, maar liet wel weten dat het skyline bepalende boegbeeld van Werkhoven risico loopt. Er wordt weliswaar subsidie verstrekt, maar dat is onvoldoende om het kostbare onderhoud uit te kunnen voeren. Serieus en onbedoeld grappig vervolgde de molenaar: "We kunnen niet van de wind leven: de molen draait op vrijwilligers. Er zijn zowel meer vrijwilligers als sponsors nodig om de molen draaiende te houden."  Het idee dat de voor Nederland zo kenmerkende molens dreigen te verdwijnen vervulde Willeke met ontzetting. "Nee, dat kan en mag niet gebeuren" riep ze tegen haar vrienden, waarna zij subiet de opleiding tot molenaar is gaan volgen en nu werkzaam is in de ronde stenen stellingmolen van Werkhoven .

De molen is in 1993/94 door vrijwilligers in haar oude glorie hersteld, maar heeft volgend jaar een grote onderhoudsbeurt nodig. Wie de molen wil behouden is van harte welkom als Vriend van de Molen, zie www.korenmolen-werkhoven.nl .