• De binnentuin van De Grondslag is een heerlijke plek om samen te komen.

    Agnes Corbeij

Open dag bij De Grondslag

BUNNIK Woongemeenschap De Grondslag aan de Kampweg in Bunnik bestaat sinds 2002. Op zaterdag 21 mei houden ze Open Dag, van 13.00 tot 16.00 uur om een beeld te geven van hoe het is om in een woongemeenschap te leven. 't Groentje kreeg alvast een preview.

Agnes Corbeij

Halverwege de jaren negentig plaatste Reny Heetland een oproepje in 't Groentje. Iedereen die belangstelling had voor wonen in een groep, kon langskomen bij de Seniorenactiviteiten. Reny: "Daar kwamen 23 mensen." Met haar man Ab en vrienden Henk en Ton Siebenlist pakte Reny het plan op. Ze zetten hun zinnen op een stukje weiland aan de Kampweg.

OUD In 2001 begon de bouw en in 2002 kwamen de eerste bewoners. Er werden 25 appartementen gebouwd, 12 koop, 13 huur. De meeste bewoners, 15 huishoudens, wonen er al vanaf het begin. 10 zijn eenmaal gewisseld van eigenaar of huurder. "Je wordt hier gewoon heel oud. De oudste bewoner is 93 en pakt nog geregeld zijn racefiets. In de winter schaatst hij."

De meeste bewoners kiezen voor De Grondslag omdat de eengezinswoning te groot wordt en er weinig appartementen zijn in Bunnik. Ook vinden ze het fijn om met anderen te wonen, meer te zijn dan gewone buren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de veiligheidscommissie die er is bij De Grondslag. "We hebben allemaal een kalender aan de deur hangen. Elke dag verhangen we de wasknijper op de dag van vandaag. Leden van de veiligheidscommissie lopen elke dag langs de deuren om te kijken of dat gebeurd is."

SLEUTEL Als iemand de knijper niet verzet heeft, wordt er aangebeld, bij de buren gevraagd en gekeken of de auto weg is. Als dat allemaal niks oplevert, wordt de deur geopend met de sleutel die bij de buurman ligt. "We hebben allemaal een sleutel van de linker buurman of -vrouw. Die ligt bij iedereen op dezelfde plek, in een afgesloten zakje. Die gebruiken we dus alleen in geval van nood."

Het hele verhaal over De Grondslag staat deze week in het Bunniks Nieuws.