• Het Bunkerpad in Bunnik is vernieuwd.

    Tahar Haouachi

Ode aan het landschap van het Bunkerpad

BUNNIK Eerder dit jaar is het Bunkerpad in Bunnik vernieuwd. Als ode aan het landschap rondom het vernieuwde Bunkerpad in Bunnik, schreef Onno Kosters van het Utrechts Stadsdichtersgilde het gedicht 'Achter de schermen'. In het gedicht wordt de directe omgeving van het Bunkerpad tot leven gebracht. Panelen met daarop de gedichten zijn afgelopen vrijdag geplaatst.

Wandelaars kunnen nu het gedicht op drie bunkers langs het pad lezen. De lezer wordt opgeroepen zintuigen te gebruiken en zo stil te staan bij wat werkelijk telt: aarde, water, lucht. Het Bunkerpad loopt langs verschillende soorten bunkers die midden in de weilanden bij Amelisweerd liggen. Via het Bunkerpad kun je van fort Vechten naar fort Rijnauwen (en visa versa) lopen. Het gebied maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Nederlands grootste rijksmonument en genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen.

Bunkerpad vernieuwd Eerder is het Bunkerpad vernieuwd en hebben provincie Utrecht, gemeente Utrecht en gemeente Bunnik samengewerkt aan een betere toegankelijkheid van de route. Het pad is nu half verhard en er is een extra verbinding gerealiseerd, waardoor de route ook vanaf de parkeerplaats aan de Koningsweg te bereiken is.

Bunkerpad-app Kinderen kunnen wandelend met een gratis digitale app het Bunkerpad verkennen. Daarna wordt hun kennis getest in de BunkerpadQuiz. De app is speciaal ontwikkeld om kinderen en hun begeleiders kennis te laten maken met dit unieke Waterlinie-erfgoed. Voor de totale route of alleen de quiz is de app gratis beschikbaar en te downloaden in de Abellife-app via appstores.

Onderdeel Waterlinie Het landschap van het Bunkerpad hoort bij Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De bijzondere geschiedenis van de bunkers gaat ruim 100 jaar terug, tot voor de Eerste Wereldoorlog. Tussen de bunkers langs het Bunkerpad liepen vroeger loopgraven, waardoor soldaten zich onzichtbaar konden verplaatsen. De loopgraven zijn er niet meer, maar de bunkers en de verhalen wel.