• Er zijn al bomen gesloopt en zandwegen aan gelegd

    Kuun Jenniskens
  • Zie hier de voorbereiding van de nieuwe weg

    Kuun Jenniskens
  • Entree van Het Burgje met het bouwbord

    Kuun Jenniskens

Nu al drukke werkzaamheden op Het Burgje

Kuun Jenniskens

ODIJK Terwijl het bestemmingsplan nog door de gemeenteraad moet worden vastgesteld, zijn projectontwikkelaar en aannemer al met de werkzaamheden aan de gang. Tientallen bomen zijn gesloopt. Talrijke vrachtwagens met zand zijn aangereden ter voorbereiding van de nieuwe wegen in het bouwplan, waar 150 woningen zullen komen. Is dat niet een beetje vroeg?

‘t Groentje informeerde bij de gemeente of het juist is dat er geen bouwactiviteiten mogen plaatsvinden als het bestemmingsplan nog niet is vastgesteld? De gemeentewoordvoerder zegt dat dit inderdaad nog niet mag.

De projectontwikkelaar een aannemer zijn deze werkzaamheden aan het uitvoeren. Maar toch noemt de gemeente dit geen bouwactiviteiten. Dit leidt tot een interessante redenatie: “Er wordt zand aangevoerd als voorbelasting van de toekomstige wegen in het gebied. Dit moet je zien als voorbereidende werkzaamheden, net als het archeologisch- en bodemonderzoek dat eerder heeft plaatsgevonden.”

Is dat wel vergelijkbaar? Het archeologisch -en bodemonderzoek en worden niet door de ontwikkelaar uitgevoerd. En dienen ter voorbereiding van de bestemmingsplanprocedure. Dat is toch wat anders dan grote hoeveelheden zand aanbrengen voor wegen, die dienen ter voorbereiding van het daadwerkelijke bouwen.

De gemeentewoordvoerder gaat verder: “Deze aanvoer van zand gebeurt omdat de bestaande grond inklinkt (inzakt). Als de voorbelasting van zand is aangebracht duurt het circa 3 tot 6 maanden voordat de bestaande ondergrond niet meer inklinkt (nazakt) en kan worden gebruikt voor het aanleggen van (bouw)wegen. Het zand dat nu is aangebracht wordt, als de bouw is gestart, weer weggehaald of gebruikt op het bouwterrein. Deze werkzaamheden worden verricht door de projectontwikkelaar. De gemeente is op de hoogte gesteld van deze activiteiten. De ontwikkelaar heeft ook overleg gehad met de aanwonenden langs de Vinkenburgweg over de frequentie, periode en route van het transport. En wij als gemeente hebben de activiteiten op 30 januari op onze website vermeld.”

Op 15 februari wordt het bestemmingsplan in het Open Huis behandeld.