• De heer Van Broekhuizen houdt van zijn duiven.

    Richard Thoolen

Non-stop vanuit Barcelona

WERKHOVEN De heer van Broekhuizen is een fervent liefhebber van duiven en duivensport. Maar met zijn 88 jaar vindt hij het tijd om er mee te stoppen. Daarmee komt een eind aan 65 jaar duivenraces en duivententoonstellingen.

Richard Thoolen

De duiven van van Broekhuizen hebben grote delen van het Europese luchtruim doorkruist. Van Broekhuizen: "Wanneer duiven worden losgelaten bij Barcelona dan gaan ze meestal ergens overnachten. Ze strijken ergens neer wanneer het donker wordt en vertrekken daar dan weer wanneer de zon opkomt. Maar een enkele duif wil bij een heldere nacht weleens doorvliegen. Met een non-stop vlucht heb je dan grote kans op de overwinning."

Van Broekhuizen heeft de duivensport van jongs af aan beoefend en is bedroefd gestemd over het feit dat duivensport bijna niet meer bestaat. "Duivensport slaat niet aan bij de jeugd van tegenwoordig. Daarom kregen de duivensportverenigingen geen nieuwe leden meer en is de een na de ander opgehouden te bestaan. Duivensport Houten is weg, Bunnik is weg, Driebergen is weg, Cothen is weg en Wijk bij Duurstede is ook weg. Ik ben nu aangesloten bij duivensport vereniging Doorn. We hebben nog 25 leden, maar ook daar gaan er alleen maar af." Van Broekhuizen houdt nog wel duiven maar doet niet meer mee aan wedstrijden. "Nee, dat werd me allemaal veel te zwaar. Maar als je er eenmaal mee besmet bent, kun je er niet meer mee ophouden. Ik houd me nog wel bezig met het kweken van duiven."

Lees meer hierover woendag in Bunniks Nieuws