• De naam, die goed bij Werkhoven past, wordt op de gevel bevestigd. De onthulling vindt aanstaande zaterdag plaats.

    Margriet Hunse

Nieuwbouw naast oude kerk

BUNNIK Het heeft even geduurd, maar eindelijk kan de Hervormde Gemeente Werkhoven naast de St. Stevenskerk gebruik maken van een modern en toekomstbestendig gebouw. Zaterdag 6 oktober wordt het nieuwe gebouw feestelijk in gebruik genomen en krijgt het een naam.

Margriet Hunse

Ongeveer twaalf jaar geleden ontstonden de eerste plannen voor een nieuw verenigingsgebouw voor de Hervormde Gemeente Werkhoven, die kerkt in de St. Stevenskerk. ,,Het proces duurde erg lang, en dat heeft te maken met de monumentale status van de 12e-eeuwse St. Stevenskerk," vertelt kerkrentmeester en koster Wilco Schreuder.

,,Eerst werd er een aantal onderzoeken uitgevoerd op het gebied van bijvoorbeeld flora en fauna, een bodemonderzoek, noem maar op. Toen we aan alle voorbereidende eisen hadden voldaan, kon er met de gemeente over het gebouw zelf worden gepraat. Het gebouw moest aansluiten bij de rest van de bebouwing rond de Brink. Een van de eisen was aanvankelijk dat het van hout zou worden. Maar daar kon het kerkbestuur niet mee instemmen, want hoe houdt zich dat onder deze grote bomen? Uiteindelijk zijn we op een baksteen uitgekomen die wél aan de eisen voldeed. En zo is er over heel veel details overlegd."

LICHT Het gebouw is ontworpen door Van Hoogevest Architecten uit Amersfoort, die gespecialiseerd zijn in projecten bij monumentale kerken en gebouwen. Ze waren onder andere betrokken bij de restauratie van de Nieuwe Kerk in Delft, kasteel Amerongen en het Rijksmuseum in Amsterdam. Een glazen gang verbindt het nieuwe gedeelte met de kerk. De bouw begon in maart, en in de afgelopen week werden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Ook de bestrating en het gazon buiten zijn opnieuw aangelegd. ,,Dit is natuurlijk een donkere plek, zo onder die grote bomen. Maar door alle ramen is het van binnen een licht gebouw geworden", zegt Schreuder. De benedenzaal is in tweeën te delen door een vouwwand, en heeft door een groot raam een prachtig zicht op de oude kerkmuur. Op de bovenverdieping bevinden twee ruimtes die door de jeugdclubs gebruikt gaan worden. Door de dakramen is de torenspits te bewonderen. Alle zalen beschikken over een modern audio/videosysteem.

CENTRALE PLEK Het oude verenigingsgebouw van de kerk, Nieuw Werchinge, is verkocht. Schreuder: ,,Nieuw Werchinge voldeed al lang niet meer aan de behoefte, dus we zijn echt heel blij dat de nieuwbouw nu klaar is." Het nieuwe gebouw gaat gebruikt worden voor activiteiten van de Hervormde Gemeente, zoals de jeugdclubs, de kindernevendienst en catechisatie. De ruimtes kunnen ook gehuurd worden voor vergaderingen. ,,We willen graag dat het een centrale plek in Werkhoven blijft innemen, net als Nieuw Werchinge."

OPENING Op zaterdag 6 oktober wordt het gebouw feestelijk geopend. Overdag zijn er activiteiten voor de leden van de Hervormde Gemeente. Om 17.00 uur worden de gasten ontvangen die betrokken waren bij de bouw en wordt de naam onthuld. Om 20.00 is het gebouw tenslotte open voor alle belangstellenden uit de hele gemeente Bunnik, die nieuwsgierig zijn naar hoe het er van binnen uitziet.