• Annie van Echtelt vindt het initiatief van de gemeente een prima actie.

    Agnes Corbeij

Niet vuurwerkvrij, wel luw

ODIJK Net als vorig jaar zijn er in de gemeente Bunnik geen officiële vuurwerkvrije zones ingericht. Wel wil de gemeente het afsteken van vuurwerk in bepaalde gebieden ontmoedigen, door borden neer te zetten met de tekst 'Hier liever geen vuurwerk'. Deze borden en posters kunnen bewoners ook zelf ophangen, in het kader van de campagne 'Geen knalvuurwerk bij mens en dier'.

Agnes Corbeij

Er komen in elk geval borden te hangen bij de kinderboerderij in Odijk, MFA de Kersentuin in Bunnik, seniorencomplex Bunninchem in Bunnik, Seniorencomplex De Weerdenhof in Werkhoven, winkelcentrum De Meent in Odijk en het winkelgebied in het centrum van Bunnik. Hiermee wil de gemeente senioren en dieren beschermen.

VIEL MEE Veel bewoners van de seniorencomplexen zijn er blij mee, maar vooral in Werkhoven viel de overlast wel mee. Hanny en Wim Wouterse wonen al een jaar of tien in De Weerdenhof. "We hebben er nooit echt last van. We horen wel eens een knal, maar nooit echt hier voor de deur. Gelukkig, want niet alle bewoners blijven op voor de jaarwisseling."

Buurvrouw Annie van Echtelt vindt het een prima actie. Ze is geboren en getogen in Werkhoven en woont sinds ruim een jaar in De Weerdenhof. "Mijn kinderen hebben vroeger ook heel wat vuurwerk afgestoken. Zelf hou ik er niet zo van. Ik vind het eng. Hier vlakbij, in de Mauritsstraat, hing veel rook vorig jaar."

BURGERPANEL Vorig jaar werden voor het eerst 'vuurwerkluwe zones' ingericht op deze manier. De gemeente deed onderzoek, op verzoek van de gemeenteraad. Buurgemeenten werden gevraagd hoe de vuurwerkvrije zones bevielen. Ook reageerden 333 inwoners van de gemeente op een enquête van het burgerpanel. De meerderheid gaf aan geen last te hebben van vuurwerk. De gemeente handhaaft dan ook niet op de vuurwerkluwe zones, in samenwerking met de politie richten zij zich op illegaal vuurwerk.

Burgemeester Van Schelven: "Illegaal vuurwerk levert de grootste slachtoffers op en richt de meeste schade aan. Ik roep iedereen op om een melding te doen wanneer zij illegaal vuurwerk zien." Bezit hiervan is strafbaar en kan gemeld worden via telefoonnummer 0900-8844.

AF TE HALEN De posters met de tekst 'Hier liever geen vuurwerk', zijn af te halen bij het gemeentehuis in Odijk, MFA de Kersentuin in Bunnik, de gemeentewerf in Bunnik en MFA het Kwartier in Werkhoven. Ook zijn er posters met de tekst 'Gelukkig Nieuwjaar' met de boodschap om te genieten van de jaarwisseling maar wel rekening te houden met elkaar. Iedereen die zich kan vinden in die boodschap kan een poster ophalen en deze achter zijn raam hangen.

RUST Johan Vernooij, veehouder uit Werkhoven, was een van de mensen die deze week een poster ophaalde met de tekst 'Hier liever geen vuurwerk', met het oog op rust voor zijn vee. Hij wilde eigenlijk een vuurwerkvrije zone rond zijn bedrijf. "Ik kreeg als antwoord dat ik zo'n poster kon ophangen. Dat heb ik gedaan, 50 meter richting het dorp."