• Gruttonest met 4 eieren

    Neeltje van Triest

Weidevogelbeschermers gezocht

WERKHOVEN De lente komt eraan! In Werkhoven zijn ze zich al aan het voorbereiden op het voorjaar en het weidevogelbeschermingsseizoen. Er zijn nog nieuwe vrijwilligers nodig. Op 24 februari van 20:00 – 22:00 uur is de startbijeenkomst bij Weidevogelbescherming Werkhoven.

Om de weidevogels te helpen bij het overleven in ons drukke landschap zetten honderden Utrechtse vrijwilligers zich in. Iedereen kan een bijdrage leveren om deze cultuurvogels te behouden. Want er zijn nog nieuwe vrijwilligers nodig.

Een weidevogelvrijwilliger leert de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leren ze waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met 2 stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven.

Weidevogelbescherming Werkhoven heeft als werkgebied Werkhoven, Bunnik, Odijk, Doorn, Driebergen, Wijk bij Duurstede. Vanaf eind maart tot in juni beschermt men de nesten en houdt men in de gaten hoe het met de jonge vogels gaat. In deze periode is men 4 uur per week in het veld om de nesten te zoeken, meestal in kleine groepjes.

AANMELDEN STARTAVOND Landschap Erfgoed Utrecht organiseert cursussen voor beginnende weidevogelvrijwilligers. Via de lokale weidevogelgroep kan men aangemeld worden. Ook krijgt men begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer als men het veld in gaat.

Wie interesse heeft is op 24 februari van 20:00 – 22:00 uur welkom bij de startbijeenkomst bij Weidevogelbescherming Werkhoven. Locatie: Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31. Voor aanmelding of meer informatie kan men contact opnemen met Freerk de Boer, boerdefreerk@gmail.com of tel 06 43515066.

In de provincie Utrecht zijn 13 verschillende weidevogelgroepen actief. Landschap Erfgoed Utrecht ondersteunt de werkzaamheden van al deze werkgroepen met materialen en cursussen. Kijk voor meer informatie over weidevogelbescherming ook eens op www.landschaperfgoedutrecht.nl.