• De plek bij de Irenezaal waar het bijenhotel komt

    Cerian van Gestel

Ruim je schuur op en help de wilde bij

30-08-2019, 10:36 | Lezersnieuws | Cerian

Zaterdag 14 september viert de Bunnikse Oranjebuurt haar buurtfeest. Tijdens dit feest bouwen buurtgenoten een groot bijenhotel. Voor de bouw en vulling van dit hotel zoekt de organisatie bouwmaterialen. Deze kunnen ter plekke naar het feest worden meegenomen.

 

In ons land leven zo’n 350 soorten wilde bijen. Diertjes die leuk zijn om naar te kijken en daarbij ook nog eens zorgen voor de bestuiving van allerlei planten. Zonder bijen zouden we niet zomaar kunnen genieten van peren of appels!

Helaas gaat het slecht met de bijen. We kunnen ze helpen door te zorgen voor onderdak. En we helpen ze door te zorgen voor meer bloemen.

 

Tijdens het buurtfeest in de Oranjebuurt bouwen buurtbewonders direct vanaf de start om 15.00u in een paar uur tijd een groot bijenhotel. Voor de bouw zijn allerlei materialen nodig. Het liefst zijn dit restmaterialen die uit de buurt zelf komen. 

 

Nodig zijn materialen voor de constructie van het bijenhotel zelf. Pallets, lange stevige palen, liefst 2 meter (als hoekpaal), bakstenen of tegels, dakpannen, houten planken en kippengaas.
Ook is vulmateriaal nodig: bamboe, riet, hardhout (zoals eik, appel, peer, kers, kastanje, walnoot), oude eiken/teakhouten meubels (verzagen in stukken), houtwol, houtsnippers, schors, dennenappels en baksteen (met gaten).

Wie deze materialen heeft liggen, kan de materialen meenemen naar het buurtfeest.

 

Na de bouw van het hotel is de volgende stap om rond het nieuwe bijenhotel te zorgen voor meer bijvriendelijke struiken en bloemen. Ook dat pakt de buurt op. Het beplanten van de grond bij het hotel vindt plaats tijdens de klusdag op het Ireneplein, op zondag 29 september.

 

Het hotel komt schuin naast de Irenezaal te staan. Bezoekers van de zaal kunnen gerust zijn: wilde bijen zijn onschuldige beestjes. Omdat ze geen kolonie te verdedigen hebben steken ze niet. 

 

Al sinds begin dit jaar zetten buurtbewoners in de Oranjebuurt zich in voor de bij. Andere initiatieven zijn het met bloemen inzaaien van het Ireneplein en het tiunieren in een perkje vooraan de Emmastraat, zodat het nu een bloementuin is. Meer informatie is te vinden op www.oranjebuurtbunnik.nl