• een enthousiast docenten team staat klaar voor de nieuwe IVN natuurgidsen opleiding

    Jolanda Blom

Nieuwe natuurgidsen opleiding; leer anders kijken naar de natuur!

18-09-2019, 15:27 | Lezersnieuws | Jolanda

IVN, Instituut voor natuureducatie afdeling Heuvelrug en Kromme Rijn start in januari 2020 met een Natuurgidsen opleiding in Zeist die duurt tot en met juni 2021. Basiskennis van de natuur is geen vereiste maar maakt het volgen van de opleiding wel makkelijker. Het is de bedoeling dat de nieuwe natuurgidsen na afloop een actieve rol gaan spelen in de IVN afdeling. Daarom wordt tijdens de opleiding naast brede kennis over natuur ook ruim aandacht besteed aan didactische vaardigheden, samenwerking en allerlei verschillende werkvormen. Docent Harry Kerver vult aan: "Een goede natuurgids beschikt over veel kennis van natuur en milieu, maar heeft ook allerlei vaardigheden nodig om deze kennis op een aantrekkelijke manier te delen met anderen."

In anderhalf jaar tijd leren cursisten ook over de het ontstaan, de ontwikkeling en beheer en onderhoud van de diverse gebieden binnen de regio. Naast de twee wekelijkse lesavonden in Zeist gaat u één keer per maand met de docenten mee op excursies in het werkgebied van de afdeling. Met een aantal medecursisten onderzoekt u daarnaast een jaar lang een zelfgekozen natuurgebied en schrijft daar een werkstuk over. “Door zo intensief bezig te zijn met natuur ga je anders kijken, je ziet allerlei details waar je anders nooit op lette ” is een veelgehoorde opmerking van cursisten.

Van de cursisten wordt veel zelfstandigheid en eigen inbreng verwacht, maar er is ook begeleiding en ondersteuning van cursisten door mentoren en werkgroepen van de afdeling. Bij deze werkgroepen gaat u stage lopen, zodat u na afloop van de opleiding een goed beeld heeft waar u in de afdeling actief wilt worden. Dat kan als gids zijn maar ook binnen één van de werkgroepen. Cursisten die in eerdere jaren hun diploma hebben gehaald zijn ondertussen op allerlei manieren actief binnen de IVN afdeling:, in het bestuur, de kindergroep, bij de PR groep, de fotoclub, als natuurgids of als docent voor nieuwe gidsen. “Het is heel mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen sterke kanten en interesses tot ontwikkeling en uiting kan brengen tijdens en na de opleiding” zegt Suzanne van den Hurk tijdens een stiltewandeling die zij organiseert in de Kaapse bossen.

Binnen IVN hebben we allemaal onze eigen belangstelling, maar één ding hebben we gemeen. We houden van de natuur en willen anderen dit graag mee laten beleven. Docenten Carine Nieman en Susan Bol zeggen hierover: "Het is intensief, maar vooral heel leuk om met zo’n diverse groep mensen samen bezig te zijn; iedereen heeft een passie voor natuur en dat geeft echt een gevoel van saamhorigheid”

Is uw interesse gewekt om ook IVN natuurgids te worden? Op donderdag 7 november 2019 organiseren wij een voorlichtingsavond over deze opleiding. Kijk voor alle informatie en aanmelden op https://www.ivn.nl/afdeling/heuvelrug-en-kromme-rijn