• Kom ook naaien, breien of haken in het Werkhovense Naaicafé.

    Werkhovens Naaicafé - Caroline van der Ark

Naaien, breien en haken

WERKHOVEN Gezellig samen naaien, breien, haken, verstellen, en vooral elkaar inspireren. Elke eerste maandag van de maand komen vrouwen - maar mannen zijn ook van harte welkom! - bij elkaar in het Werkhovens Naaicafé. Er is geen les, geen docent. "We helpen elkaar, inspireren elkaar. Iedereen is welkom!"

Marijke Dekker

Initiatiefneemsters Sandra Jordens en Caroline van der Ark stonden in de lente van 2015 aan de wieg van het Naaicafé. "Wij zijn zelf enthousiast over het maken van (kinder)kleding, (school)tassen voor onze kids, lampdecoraties, dekbedhoezen, kussens en nog veel meer", vertelt Sandra. "Samen met wat dorpsgenoten zijn we in de woonkamer gestart, maar al gauw werd dat te klein. Gelukkig konden we op de Delteykschool een lokaal huren, zodat we ruimte hebben en er nog meer creatievelingen kunnen aanhaken."

NAAIVIRUS De twee vinden het vooral leuk om mensen te 'besmetten' met het 'naaivirus'. "Als je eenmaal bent begonnen, wil je steeds weer iets maken. Door elkaars creaties te delen via foto's op de facebookpagina van 'Het Werkhovens Naaicafé' of op de groepswhatsapp kunnen we snel elkaars resultaat bekijken."

Het is een gezellige club meiden uit Werkhoven en omgeving die allemaal aan een eigen project werken, waarvoor ze ook zelf de spullen meenemen. En die elkaar graag helpen. Sandra: "Sommigen hebben al ervaring, sommigen nog niet. Als je bijvoorbeeld niet uit je patroon komt, kun je altijd bij een ander lid van het Naaicafé terecht. Er is altijd wel iemand bereid om je te helpen of om je te voorzien van handige tips en trucs. We hebben bewust geen docent, omdat we vinden dat eenieder een ander enorm kan inspireren en helpen. En dat blijkt ook wel, want we hebben inmiddels al heel wat prachtige creaties voorbij zien komen! Dat vind ik ook het leuke: iedereen is op zijn eigen niveau bezig en krijgt tips van de anderen hoe ze iets moeten aanpakken."

"Waar het voor de één een gezellige avond uit is, is het voor de ander een stok achter de deur om dat vest of die jurk nu toch eens eindelijk af te maken. Er is een hapje en een drankje, er wordt hard gewerkt en het is vooral ook gezellig."

HARDE KERN Op dit moment is er een harde kern van 15 dames, maar er zijn ook avonden waarop 30 vrouwen aanschuiven. "Ruimte genoeg. Naaimachine mee, patronen en materiaal mee. Gezellig!" De groep streeft naar een harde kern van 25 leden, dus nieuwe aanwas is van harte welkom.

HEREN Heren hebben zich nog niet gemeld, vertelt Sandra lachend, "Maar iedereen die wil breien, haken, kleding maken of ander handwerk wil doen, is van harte welkom, van jong tot oud, vrouwen en mannen. Er komen mensen uit Wijk bij Duurstede, Utrecht, Bunnik, Odijk, Cothen, Leersum en Werkhoven.".

OPENINGSTIJDEN  Het naaicafé is elke eerste maandag van de maand geopend van 19.30 uur tot 22.00 uur en is te vinden in de Delteykschool in Werkhoven aan de Achterdijk (exacte adres: Curtis 7E in MFA Het Kwartier).

Na de zomerstop start de groep weer op maandag 5 september. De kosten bedragen 5 per avond inclusief koffie/thee met wat lekkers. Je kunt je aanmelden bij Sandra Jordens of Caroline van der Ark via een mailtje naar: WerkhovensNaaicafe@icloud.com. Je kunt natuurlijk ook gewoon een keer een kijkje komen nemen. Wie weet word je ook besmet met het virus!