• Meneer Dol geniet van zijn muziek.

    Kiki Joziasse

Muziek maakt bij ieder iets los

BUNNIK Bij woonzorgcentrum Bunninchem luisteren mensen met dementie naar muziek uit hun jeugd. Velen van hen worden hier vrolijk van en genieten. Ook voor de familie heeft het meerwaarde. Voor dit project is Bunninchem op zoek naar vrijwilligers.

Agnes Corbeij

Het idee kwam van de vriendinnen Elmi la Haye en Ria van Daalen uit Bunnik. Beiden zijn lid van de Cherry Singers en houden van muziek. De documentaire Alive Inside maakte diepe indruk op beide dames. In deze film worden de positieve effecten van muziek op mensen met dementie in beeld gebracht.

JEUGD Ria en Elmi hebben beiden ervaring met dementie. Ria: "Mijn schoonmoeder en Elmi haar moeder zijn overleden aan de ziekte van Alzheimer. We hebben beiden naast hun stoel gezeten, niet wetende wat te doen." In de documentaire kregen mensen met dementie een koptelefoon op, met muziek uit hun jeugd. Ria: "Zij lijken vaak te ontwaken. Zij richten zich op en zingen mee."

De managers van Bunninchem waren meteen enthousiast. "We hebben eerst een pilot gedaan met een aantal bewoners en hun familie." Tien mensen hebben een iPod aangeschaft met twee koptelefoons. De bedoeling is om samen met de familie, bezoeker of vrijwilliger naar muziek te luisteren. "Dan beleef je het samen."

Bunninchem is op zoek naar vrijwilligers voor dit project. Riet: "Het is echt heel leuk en vaak ook heel gezellig. Ik ben wel eens in polonaise door de gang gegaan." Vragen of aanmelden kan bij Joziasse: 06-57272986 of k.joziasse@QuaRijn.nl .

Een langer verhaal over dit project leest u in het Bunniks Nieuws van komende week.