Mise en Place brigade klaar voor het echte werk!

REGO Restaurant Fleuri op landgoed Zonheuvel, donderdag 23 juni. In de keuken staat een bijzondere keukenbrigade voor een select gezelschap te koken. Het zijn de eerste deelnemers die met succes het "Mise en Place" project hebben afgerond. Een vernieuwend initiatief waarbij lokale horecaondernemers, MBO Amersfoort en de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug via een gezamenlijke aanpak werkzoekenden een opleidingstraject op maat aanbieden. Hiermee krijgen ze de kans om door te stromen naar een betaalde baan.

Begin januari zijn zij de eerste deelnemers, het opleidingstraject gestart. Om hen voor te bereiden op het werken in de horeca- en hospitality branche, hebben zij op verschillende manieren en gebieden, leer-en werkervaring opgedaan. Op basis van hun ontwikkel mogelijkheden hebben zij een praktijkopleiding gevold. De eerste vier maanden op Landgoed Zonheuvel in Doorn en in de laatste maand bij een lokale horecaondernemer. Een ondersteunende theorieopleiding is verzorgd door het MBO Amersfoort.

Het unieke aan Mise en Place is dat mensen die om verschillende redenen moeite hebben een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen, de kans krijgen om mee te doen. Hoog of laag opgeleid, oud of jong, met een arbeidsbeperking, met of zonder ervaring. Kandidaten worden geselecteerd op geschiktheid voor werken in de horeca- en hospitality branche. De geselecteerde deelnemers worden na het afronden van het opleidingstraject door het gelijknamige uitzendbureau Mise en Place richting werk bemiddeld. De aangesloten werkgevers hebben daarnaast aangegeven ook vast of flexibel gebruik te willen maken van de bijzondere arbeidspool die door het project ontstaat.

KOKEN VOOR BOBO'S De feestelijke lunch is de eindopdracht van de eerste Mise en Place lichting. Het opleidingstraject heeft duidelijk zichtbaar zijn vruchten afgeworpen. Als volleerde keuken prinsen en prinsessen hebben de deelnemers van a tot z de lunch een bereid voor de genodigden: de wethouders sociale zaken van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede, de directeur van de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) , de voorzitter van het College van Bestuur van het MBO Amersfoort en de aangesloten werkgevers.

LOKALE SAMENWERKING De RSD probeert de stap naar een reguliere werk op verschillende manieren zo klein mogelijk te maken. Het Mise en Place project is hiervan een mooi voorbeeld legt RSD directeur David van Maanen uit. " Vanuit ons Werkgeverservicepunt zoeken we de aansluiting met lokale ondernemers en werkgeversnetwerken. Een" inclusieve arbeidsmarkt" is daarbij de inzet. Mede dankzij de grote en enthousiaste inzet van een betrokken werkgever als Zonheuvel kunnen we zo extra kansen creëren voor mensen die moeite hebben, zelfstandig een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen". In Mise en Place werken de RSD, Landgoed Zonheuvel, Brothers Horeca Groep, Hotel Oud London, Conferentieoord Woudschoten, Lunchroom Samen in Zeist, Postillion Hotel, Restaurant 't Jagershuys Hotel de Biltsche Hoek, het MBO Amersfoort en uitzendbureau Mise en Place samen.