• De molenaars van korenmolen 'Rijn & Weert' zijn v.l.n.r: Maarten Tiemens, Willeke Dijksterhuis, zoon Simon en Michel Strik.

  Richard Thoolen
 • Binnenkort is er groot onderhoud van de wieken van de molen nodig.

  Richard Thoolen
 • Molenaar Michel Strik en leerling molenaar Maarten Tiemens laten de wieken lekker draaien.

  Richard Thoolen
 • Burgemeester Ruud van Bennekom is ook fan van de molen geworden.

  Richard Thoolen
 • De molen vormt een karakteristiek beeld bij binnenkomst van Werkhoven.

  Richard Thoolen

Molenaar luidt de noodklok

WERKHOVEN Een grote trots van Werkhoven is korenmolen 'Rijn & Weert' die in 1994 in oude glorie is hersteld en van verre zichtbaar is. Zij staat fier aan de Werkhovenseweg en wordt iedere vrijdagmiddag en zaterdag in gebruik gesteld. Molenaar van het eerste uur Michel Strik is al 26 jaar actief betrokken bij de molen en maakt zich zorgen over het voortbestaan van dit karakteristieke monument.

Strik:,,Deze molen is echt een pronkstuk voor Werkhoven en omgeving. Ik kom hier wekelijks op de molen en volg het reilen en zeilen van nabij. Zoals de meeste molens draait ook deze molen op subsidie en de inzet van vrijwilligers. Ik constateer in de praktijk dat we steeds minder subsidie en donaties verkrijgen, met name het bedrijfsleven en de particuliere sector laten het afweten. Daarnaast draaien we met een vergrijzende club van vrijwilligers en komt er nauwelijks vers bloed bij. Ik vrees dat als we geen maatregelen nemen onze molen binnenkort beter 'Rijn & Verweerd' kunnen gaan noemen."

Zoals iedere molen heeft ook korenmolen 'Rijn & Weert' periodiek onderhoud nodig, en binnen afzienbare tijd is het groot onderhoud van de wieken weer aan de beurt. Voor het onderhoud, de exploitatie en de duurzame instandhouding van de Werkhovense molen is de Stichting Korenmolen Werkhoven opgericht. De uitdaging waar Strik zich voor gesteld ziet ligt in feite op het bordje van het stichtingsbestuur. Strik:,,Ook het bestuur bestaat uit vrijwilligers en is momenteel voorzittersloos. Daarmee is het minder slagvaardig. Ik ben blij dat er activiteiten georganiseerd worden op de Nationale Monumentendag en Nationale Molendag, maar dat levert lang niet genoeg op. Voor behoud van de molen is er meer geld nodig en meer vrijwilligers."

Toch is het niet alleen maar zorgelijk: de molen van Werkhoven heeft op het gebied van molenaarschap gunstige vooruitzichten. Het molenaarsbestand is over het algemeen aan het vergrijzen en veel molens zullen moeten sluiten omdat er geen opvolging gevonden kan worden. In Werkhoven staan er echter al twee generaties klaar om het over te nemen. Leerling molenaar Maarten Tiemens zal binnenkort volleerd molenaar worden en het stokje t.z.t. over kunnen nemen van Michel Strik. Daarnaast is ook Willeke Dijksterhuis actief als MIO (molenaar in opleiding) en bereid zij haar zoon Simon (van 2) spelenderwijs voor op een later bestaan als molenaar. Dijksterhuis:,,Dat kan nog wel 16 jaar duren, dus dat is wel een kwestie van een lange adem hebben."

HULP Strik:,,We proberen de molen ook steeds professioneler te maken door hoogwaardige bakproducten te produceren en aan te bieden. Mensen kunnen ons ondersteunen door Vriend van de Molen te worden en/of door producten aan te schaffen in onze molenwinkel. Ook zou het geweldig zijn wanneer er zich meer vrijwilligers zouden aanmelden." De molen is op vrijdagmiddag en zaterdags vrijelijk te bezichtigen. Strik:,,Wij zijn trots op onze molen en leiden de mensen graag rond in dit stukje cultureel erfgoed. Daar hoeven ze verder niets voor te betalen, maar een vrijwillige donatie zeggen we natuurlijk geen nee tegen."

WINKEL Steeds meer mensen weten de molenwinkel te vinden. Zo ook mevrouw Catharina Colli uit Houten:,,Ik was een fietstochtje aan te maken en zag de molen draaien. Ik was op zoek naar leuke cadeautjes en dacht dat ik misschien wel iets in de molenwinkel zou kunnen vinden. Ik ben goed geslaagd en ga diverse mensen blij maken met gezonde bakproducten als cakemeel en pannenkoekenmix." Mevrouw Sandra de Bruin uit Werkhoven koopt een pak meel:,,Ik koop hier altijd mijn meel. Lekkerder dan hier vind je het niet. Je proeft echt het verschil." Mevrouw Sanny Rakers komt uit Purmerend en bezoekt regelmatig de molenwinkel:,,Mijn vriend woont in Werkhoven, dus ik kom vaak langs de molen. Ze hebben een lekkere mix om worteltaart mee te maken en een andere voor kruidkoek. Het zijn gezonde, verse producten en als ik daar ook nog eens mee help om de molen in stand te houden is het helemaal goed."