• Marian en Anita zijn graag op de kinderboerderij met de bijzondere dieren.

    Richard Thoolen

Meer dan kinderboerderij

ODIJK Aan de Rozelaar te Odijk is kinderboerderij Dier en Wij gevestigd. Voor veel kinderen en volwassenen is dit een bijzondere plek waar zij graag verblijven. Door een gezamenlijke inspanning is de kinderboerderij steeds mooier en gezelliger aan het worden.

door Richard Thoolen

VRIJWILLIGERS Het bijzondere aan kinderboerderij Dier en Wij is dat deze helemaal draait op de inzet van vrijwilligers, voor het grootste deel betrokken inwoners uit Odijk, Bunnik en Werkhoven. Marian en Anita zijn al heel lang actief als vrijwilliger en geven toelichting over het reilen en zeilen op de kinderboerderij. Marian: ,,Het is zowel voor kinderen als volwassenen leuk en gezellig om hier als vrijwilliger actief te zijn. Er zijn dagelijkse bezigheden maar ook korte projecten waar men actief ik kan zijn. We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken, zowel kinderen als volwassenen." Anita: ,,We hebben hier veel verschillende dieren waaronder geiten, schapen, cavia's, ratten, kippen, eenden, ganzen, konijnen en duiven. Deze moeten allemaal dagelijks gevoerd worden en hun verblijven moeten regelmatig schoon worden gemaakt. Wij leren kinderen hoe zij de dieren moeten verzorgen en hoe zij er verder mee om dienen te gaan. Dat doen we op een speelse manier door hen een paspoort Dierverzorger te verstrekken. Hierop staan 15 taken die zij kunnen uitvoeren."

PASPOORT Marian laat een paspoort zien. Naast lichte schoonmaakwerkzaamheden staan er ook interessante zaken op als: hoe pak je een konijn op, hoe beoordeel je het legbotje van een kip en hoe bepaal je het geslacht van een cavia. Ook mogen zij aan gasten over de dieren vertellen en ze aangeven voor knuffelsessies. Marian: ,,Soms gaan we ook met een aantal dieren op bezoek bij ouden van dagen in een verzorgingshuis. Het vasthouden en strelen van dieren heeft op veel ouderen een therapeutisch effect." Ter illustratie nemen Anita en Marian beiden een kip in hun armen. De dieren nestelen zich op hun schoot en produceren genot-geluidjes als ze aangehaald worden. Je wordt er zelf inderdaad ook rustig van.

ECHT GENIETEN Kinderboerderij Dier en Wij is kindvriendelijk opgezet en biedt ook speelmogelijkheden voor kinderen. Er staat een scala aan trapauto's en er staan ook diverse klimtoestellen. Dat dit heel aantrekkelijk is voor kinderen blijkt opeens als een klein jongetje het terrein van de kinderboerderij opkomt, het bordje 'Gesloten' negerend. Hij gaat op een groene traptractor zitten en rijdt daarmee naar de andere kant van het terrein waar hij het insectenhotel gaat bekijken. Het blijkt om Rijk te gaan die aan de aandacht van zijn vader ontsnapt is. Vader: ,,Rijk komt hier graag, het is zo'n beetje zijn tweede thuis geworden." Anita en Marian genieten daar zichtbaar van. ,,Daar doen we het allemaal voor. Om kinderen en hun ouders te laten genieten."

WENSEN Er is onlangs met hulp van Wim Oskam en de Rotary Bunnik een nieuwe kippenren gebouwd. Daar zijn Anita en Marian heel blij mee. Maar ze hebben alweer nieuwe ideeën voor verbetering. ,,Een konijnenweide, een zitbank om de boom en een opbergschuur waar we al het materiaal kunnen stallen en de kliko's. Dus wie zin heeft om te helpen..." En zo wordt Dier en Wij door gezamenlijke inspanning almaar leuker en beter.