• Ook spannende activiteiten gaan de mannen niet uit de weg!

    Club 18-80
  • Een aantal leden van Club 18-80 in hun bordeaux-rode clubshirt.

    Club 18-80

Mannen broederschap

WERKHOVEN Club 18-80 is een bijzondere club voor mannen. Hun clubhuis is gevestigd in Het Kwartier te Werkhoven waar zij ook hun wekelijkse sportavondjes houden. Maar club 18-80 is veel meer dan alleen een sportclub.

Richard Thoolen

De huidige coördinator is Adri Smit en hij geeft toelichting over de club. Smit: ,,De oorsprong van onze club gaat terug naar 1980, toen de club opgericht werd door een aantal mannen van de brandweer. Het was toen vooral een recreatieve sportclub, maar in de loop der jaren is dat uitgegroeid tot wat het nu is. Het is een gezelligheidsvereniging waarbij de leden naast sporten ook allerlei andere activiteiten samen ondernemen. Eens in de twee maanden houden we een soosavond waarbij één van onze leden een programma bedenkt. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een lezing over de 1e wereldoorlog, een workshop djembé spelen of een cursus Indisch koken. Twee keer per jaar gaan we een weekend met elkaar weg wat wordt georganiseerd door een weekendcommissie. Alles wordt georganiseerd door en voor onze leden."

HANDIGE MANNEN De weekendjes weg hebben naast een gezellig karakter veelal ook een nuttige aspect. Smit: ,,We steken vaak ook de handen uit onze mouwen, doen goede daden in ruil voor verblijf. In Frankrijk bij voorbeeld verbleven we op een prachtig kasteeltje Chateau de La Clarierre Adilly. Daar was veel te doen aan het onderhoud van gebouwen en beheren van het landgoed. We hebben daar onder andere een leistenen muur hersteld die over enkele meters was ingestort, nieuwe dakgoten geplaatst en de tuin flink gesnoeid. Er is veel kennis en kunde aanwezig binnen onze club waardoor we altijd wel iets kunnen doen en van nut zijn. We kunnen metselen, stukadoren en ook hebben we eens een gebouw geïsoleerd en van elektra voorzien."

BALANS Waar de mannen komen ontstaat er vanzelf een levendige gezelligheid. De mannen hebben een positieve instelling en helpen waar mogelijk. Maar ze weten ook goed de balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Tussen de werkzaamheden door kunnen ze met enige creativiteit snel een volleybalveld optuigen en een paar sets spelen. Ook laten ze zich graag de culinaire specialiteiten smaken van hun gastheer/gastvrouw die ze zittend bij de open haard of op een zonnig terras tot zich nemen. En ze houden voldoende tijd over om de bezienswaardigheden van de dorpjes waar ze verblijven te bekijken.

CLUB LIED Club 18-80 bestaat momenteel uit 18 leden. De mannen kennen elkaar goed. Smit: ,,Omdat we zo intensief met elkaar optrekken raak je sterk verbonden met elkaar. We weten wat er speelt in ieders leven. We communiceren met elkaar via een groepsapp. We maken leuke dingen met elkaar mee, maar ook de minder leuke dingen. Onze life song is Wild Rover van The Dubliners. Dit kunnen we uitbundig zingen bij huwelijken en andere feesten of ingetogen bij begrafenissen en crematies. Toen we afscheid moesten nemen van Kees hebben we er ook nog een eigen tekst voor geschreven."

SPORTEN Iedere week melden de mannen zich in de sportzaal van Het Kwartier om een uurtje te sporten. Deze week werd de warming-up verzorgd door Gilles van de Bunt. Deze ex-wedstrijd roeier houdt het tempo hoog, wisselt oefeningen snel met elkaar af en eindigt met 10 keer opdrukken. Spoedig worden de eerste zweetstraaltjes zichtbaar. Van de Bunt: ,,Inspanning is prima, maar we sporten ieder naar zijn eigen vermogen en hebben respect voor elkaar en voor ouderdom. We stimuleren elkaar wel, maar geven geen onnodige kritiek. Onze oudere leden kunnen soms minder goed meekomen, en dan geven we ze wat meer ruimte en laten ze scoren. We streven plezier in het samen sporten na en helpen elkaar."

COMPENSATIE Dan worden er snel achter elkaar een viertal sporten beoefend, te weten voetvolleybal, volleybal, basketbal en voetbal, elk een kwartier lang. Deze avond zijn er kennelijk geen oudere leden, want het tempo ligt hoog en er wordt veel gerend. Smit (lachend): ,,Maar laat je niet foppen: sommigen compenseren hun gebrek aan techniek of snelheid met een grote mond." Na een uur ruikt een ieder naar zweet en hebben de douches een zware taak om de mannen weer schoon te krijgen. Dan wordt er nog even gezellig nagezeten in het clubhuis en een biertje gedronken. Er is keuze uit twee soorten: een fris biertje of een zoet biertje.

18 MUSKETIERS Alledaagse problemen komen hier ook aan de orde. Zo blijkt de Japanse Duizendknoop bij één van de mannen in de tuin te zijn gesignaleerd. Al snel wordt duidelijk dat deze exotische woekeraar minder onschuldig is dan men zou denken. Hij verdringt inheemse plantensoorten en met zijn stevige stam en wortels kan het schade veroorzaken aan je huis, de straat of leidingen onder de grond. Als één collectief beginnen de mannen na te denken en worden er mogelijke oplossingen naar voren gebracht. Als het met benzine overgieten en in de brand steken niet lukt komen ze wel langs om hem helemaal uit te graven. De saamhorigheid is groot: één voor allen en allen voor één! Club 18-80, alleen voor mannen.