• Rens van den Boom, voorzitter van de Huiskamer van Odijk, en Maartje Simons, de nieuwe coördinator.

    Agnes Corbeij

Maartje gaat matches maken

ODIJK De Huiskamer van Odijk heeft een betaalde kracht aangetrokken om als coördinator op te treden. Deze rol wordt vervuld door Maartje Simons, uiteraard uit Odijk. Maartje heeft ervaring met het coördineren van burgerinitiatieven en heeft zin in deze nieuwe uitdaging.

Agnes Corbeij

De Huiskamer van Odijk lanceerde vorig jaar rond deze tijd een ledenwerfcampagne en zit inmiddels op 530 leden. Er zijn al verschillende activiteiten in volle gang, zoals de Boekenkast, chauffeursdienst, ouders & kids café en een inloopochtend en -avond. Vele Odijkers hebben zich aangemeld als lid, maar ook als vrijwilliger. Het bestuur heeft vanaf het begin gezegd dat er een beroepskracht zou komen. Voorzitter Rens van den Boom: "Je kunt een vrijwilliger nooit eindverantwoordelijk laten zijn. Daar is een beroepskracht voor nodig."

MATCHES Maartje gaat al deze mensen in kaart brengen en matches maken tussen vraag en aanbod. Maartje woont sinds vijf jaar in het dorp, is getrouwd en samen hebben ze twee kinderen van 1 en 3,5 jaar oud. "Ik ben opgegroeid in Gouda en heb bouwkunde gestudeerd in Utrecht. Ik heb tien jaar bij ingenieursbureau Arcadis gewerkt als projectmanager, tot een aantal maanden geleden. Dat was een erg leuk bedrijf, maar ik wil iets anders. Ik wil graag meer het gevoel hebben bij te dragen aan de maatschappij."

Bij Arcadis zette Maartje een project op waarbij bewonersinitiatieven de hulp van experts van het bedrijf konden inroepen. "Ik was de spil tussen de bewoners en de experts." Eigenlijk was Maartje niet van plan meteen alweer op zoek te gaan naar een baan, maar dit kwam op haar pad. "Ik gaf me op als lid en vrijwilliger. Ik kreeg als antwoord dat er gezocht werd naar een beroepskracht en dat ze, als die gevonden was, contact met me op zouden nemen. Toen bedacht ik me dat dat wel iets voor mij zou zijn."

AANWEZIG Twee dagdelen in de week is Maartje aanwezig in de Huiskamer, op maandagmiddag en op woensdagmorgen. Op 4 november gaat de Eetkamer van start, waar mensen samen kunnen eten. Deze zomer werd daarvoor een nieuwe keuken geïnstalleerd. De eerste ledenvergadering is op 15 november. Voor vragen aan de Huiskamer of aanmeldingen van vrijwilligers is Maartje bereikbaar via maartje.simons@huiskamervanodijk.nl of 06-23707137.