• De fracties van CDA en De Liberalen zitten in de raadszaal al gezamelijk tegenover P21 (hier tijdens debat over Rhijnhaeghe)

    Kuun Jenniskens

Liberalen praten met CDA

ODIJK Vorige week is een bijzondere afslag genomen tijdens de coalitievorming in Bunnik. De Liberalen wezen het verzoek van P21 af om te praten over een doorstart van het vorige college. De Liberalen besloten in plaats daarvan te gaan praten met het CDA. Dinsdag 1 mei kwamen beide fracties voor het eerst bij elkaar.

Kuun Jenniskens

Deze krant berichtte al eerder over het stroperige proces vanuit P21 richting het CDA. Omdat zowel P21 als CDA hadden gewonnen bij de verkiezingen, werd een coalitie tussen deze partijen - op advies van informateur Paul Heijmerink - als eerste onderzocht. Maar het wilde niet vlotten, partijen kwamen niet bij elkaar. Dus adviseerde verkenner Hoekema P21 om met De Liberalen verder te gaan.

Maar De Liberalen besloten vorige week - inmiddels twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen - anders. Hein Hoitink (Liberalen) ging donderdagmiddag bij Leny Visser (CDA) op bezoek. ,,Onze fractie heeft besloten dat we met het CDA een beter en stabieler college kunnen vormen dan met P21”, aldus Hein Hoitink. Dat heeft onder andere te maken met het aantal zetels. ,,P21 heeft met 8 zetels het dubbele aantal van ons. Onze 4 zetels passen beter bij de 5 zetels van het CDA.”

Er is nog een reden voor De Liberalen om niet verder te gaan met P21: ,,In de coalitie met P21 hebben wij 1 zetel verloren. Daarmee zegt onze kiezer; zoek maar een andere partner dan P21.”

Na de afgeslagen uitnodiging van P21 lag de bal ineens bij De Liberalen - de enige Bunnikse partij die bij de verkiezingen had verloren. Hoitink: ,,De bal rolt inderdaad onze kant op. Wij geven daar een trap tegenaan. Uiteraard in goede afstemming met het CDA - dat lijkt me nodig na hun ervaringen met P21.”

Leny Visser (CDA) is blij met deze verrassende wending: ,,Wij willen heel graag aan de slag, maar kwamen er met P21 niet uit. Ik kreeg ook geen consistent beeld van de P21 fractie - zit die wel stevig genoeg in elkaar om mee samen te werken? Ineens vier nieuwe raadsleden geeft een kwetsbare situatie.” Visser noemt, net als Hoitink, de relatie met De Liberalen getalsmatig gelijkwaardiger.

Bij het spreken van Arie Viskil is hij verrast: hij zegt formeel nog niet op de hoogte te zijn. ,,Voor ons is het een verrassende wending dat je na deze verkiezingsuitslag met twee zetels winst in de oppositie terecht komt. Ik vind het jammer dat De Liberalen niet op onze uitnodiging ingaan, maar ik heb respect voor hun keuze.” De vraag is of hij het beter had kunnen doen met het CDA? ,,Ik zou het niet weten, het had misschien een week eerder gekund. Voor een groot deel was het agendatechnisch. Daarnaast is kwaliteit belangrijker dan snelheid. Feit is dat we niet tot elkaar kwamen - ik zie dat als teken van onvoldoende chemie.”

Hoitink is van plan tempo te maken. Visser zegt dat het signaal dat de kiezer heeft afgegeven door P21 zo groot te maken, niet te gaan negeren: ,,Zij hebben gezegd: maak Bunnik groen en duurzaam - daar gaan we ons voor inzetten.”