Lezing Historische tuinen

ZEIST Dinsdag 16 januari; lezing Historische tuinen in binnen- en buitenland. Tijdens deze lezing van Henny van de Wilt gaan we een paar bijzondere tuinen bezoeken. Huis Akerendam in Beverwijk is in 1636 gebouwd door een Amsterdamse koopman en heeft een prachtige landschappelijke tuin.

Kasteel Twickel in Delden is het grootste landgoed van Nederland. 4000 hectare, 150 pachtboerderijen, houtzagerij, barokke -en landschapstuin. Een unieke collectie Citrusbomen, leifruit en een ommuurde moestuin van 3,5 ha. Voor een bezoek kun je best een dagje uittrekken met lekkere koffie in de oranjerie. Kasteeltuin Arcen is van een geheel ander genre, maar zeker de moeite waard. Gelegen op een prachtplek aan de Maas. Slot Zuylen aan de Vecht, waar Belle van Zuylen is geboren. De lange slangenmuur waar perzik, abrikoos, vijg, druif en morel tegen staan. Kasteel- museum Sypesteyn in Loosdrecht, gebouwd en aangelegd begin 1900 door jonkheer van Sypesteyn. Een tuin met unieke stinsenflora, uitheemse bomen en bijzondere doorkijkjes.

Na de pauze gaan we op reis naar het Lago Maggiore, waarin Isola Bella ligt. De rijke graaf Borromeo heeft hier een paradijs aan laten leggen. Een watertheater met schelpvormige fonteinen en bedriegertjes. De tuin is adembenemend mooi. Bij het Gardameer gaan we lekker fietsen en vandaar naar Villa Giusti in Verona. Een Italiaanse renaissance tuin met Cipressen, Buxesparterres en een hooggelegen belvedere met stenen maskers.

Tot slot naar het 50 ha grote Herrenhausen in Hannover(Duitsland) en kasteel Hex te Heers in Haspengouw(België).

De lezing vindt plaats in het bijgebouw van de Noorderlicht kerk aan de Bergweg 92 a/b, 3707 AE Zeist. Aanvang:20.00 uur. Toegang:Leden en één introducé gratis op vertoon van de ledenpas. Niet-leden betalen € 4,00 per persoon.