Levensgevaarlijke kruising N229 met Korte Zuwe eindelijk op politieke agenda

Voor de Statenfractie van het CDA was het ongeval van 24 februari, waarbij meerdere voertuigen betrokken waren, de aanleiding. Statenlid Herman Graaff: "Voor veel inwoners van Werkhoven laat dit ongeluk opnieuw zien dat de veiligheid van deze kruising, ondanks de reeds genomen maatregelen, te wensen overlaat. Als CDA hebben we daarom het college gevraagd om met de inwoners in overleg te gaan en maatregelen (zoals een rotonde) te onderzoeken." De schriftelijk gestelde CDA-vragen worden volgende week door gedeputeerde Remco van Lunteren (VVD) van een antwoord voorzien.

In Bunnik nam P21 tijdens de vragenronde van de raadsvergadering het woord. Paul Heijmerink: "De afgelopen jaren zijn er veel meer ongelukken gebeurd op dit kruispunt. Volgens omwonenden kun je erop wachten dat er weer een dodelijk ongeluk gebeurt, net als in 2003. Wat doet het college om het hier veiliger te maken?"

Wethouder Rob Zakee (P21) zei dat dit kruispunt ook voor het college een groot zorgpunt is. "Wij hebben bij de provincie Utrecht al aangedrongen op maatregelen. Binnenkort volgen er kleine maatregelen die het zicht moeten verbeteren. Hierna kijken we naar mogelijk grotere wijzigingen die daar nodig zijn."

Tijdens het Open Huis eerder die avond, bij de behandeling van het Verkeersbeleidsplan, was het gevaarlijke kruispunt ook onderwerp van gesprek. Hier bracht Leny Visser (CDA) het ter sprake. Op een kaartje in de bijlage van het Verkeersbeleidsplan ligt de grootste ongelukkenstip op dit kruispunt. Visser: "Het springt eruit, het is een hele stip, en het laatste ongeluk is niet eens meegerekend." Ook hier maakte wethouder Zakee duidelijk dat over een jaar naar grotere stappen, zoals een rotonde of een VRI wordt gekeken: "Uw signaal neem ik mee naar de provincie."

De woordvoerder van gedeputeerde Van Lunteren laat desgevraagd weten: "Wat betreft de korte termijn gaat dit om het verplaatsen van het bewegwijzeringsportaal, omdat die het zicht kan belemmeren voor verkeer vanuit de Korte Zuwe. Dit gebeurt in combinatie met het plaatsen van hekjes in de berm van de provinciale weg die maken dat weggebruikers de snelheid van naderende auto's beter kunnen inschatten. Deze maatregelen worden binnenkort uitgevoerd, in ieder geval voor de zomer." (KJ)